Hivatalos: 2 NATO-tagország katonákat küldene Ukrajnába – több ország várja a javaslat részleteit

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu
Két NATO-tagország is bejelentette, hogy katonákat küldene Ukrajnába az orosz megszállók ellen. A NATO-tagországok állam-, és kormányfői jövő csütörtökön tartanak értekezletet Brüsszelben.

Lengyelország a NATO legközelebbi csúcstalálkozóján hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszió felállítását, amely gondolatot Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben

– közölte pénteki varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A javaslat nagyon jól illeszkedik az észak-atlanti szerződés vezetésének agendájához, a legközelebbi NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is előterjesztjük ezt – válaszolt Morawiecki egy újságírói kérdésre, megerősítve, hogy a misszió tervezetét szerdán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter már bemutatta a NATO-tagállamok illetékes minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén.

A nemzetközi humanitárius és békefenntartó misszióra előzőleg Jaroslaw Kaczynski tett javaslatot, amikor kedden Morawieckivel, valamint Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt az ukrán fővárosba látogatott.

Morawiecki a pénteki sajtóértekezleten azt mondta:

az, ami még egy héttel  ezelőtt lehetetlennek tűnt, néhány nap elmúltával elfogadhatóvá válik.

Amikor a bombák most a lengyel határhoz egyre közelebb zuhannak le, mi ezzel fogunk érvelni, akár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legprogresszívabb javaslatait, akár a mi, Kijevben megfogalmazott javaslatainkat illetően – utalt  a lengyel kormányfő a Lemberg (Lviv) térségét pénteken ért rakétatámadásra, valamint a repüléstilalmi övezet ukrán javaslatára is.

Oroszországnak tudnia kell, hogy nem büntetlen, hogy egy szuverén állam, amilyen Ukrajna, jogosult különféle jellegű missziók meghívására a területe védelme, a nők, gyermekek, kórházak, bölcsődék védelme érdekében

– jelentette ki Morawiecki.

Amerika és Németország szeretné elkerülni a háborút Oroszországgal, ám a NATO-tag Dánia védelmi minisztere pénteken jelezte: a dán kormány kész katonákat küldeni az ukrajnai békemisszió keretében.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter pénteken Pozsonyban a szlovák hivatali partnerével közös sajtóértekezleten elmondta: kész a lengyel javaslat megvitatására, valamint a nemzetközi joggal összhangban lévő, akár „nem megszokott” megoldás keresésére. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter pedig azt közölte: meg szeretné várni a javaslat részleteit.

loading...