Bődületes hazugság volt a „békemenet” részvételi száma: kiszámolták, valójában hányan voltak

Kép forrása: Orbán Viktor / Facebook

A rendelkezésre álló fotók is videofelvételek alapján kiszámolták, mennyien voltak az idei „békemeneten”. A számok igencsak eltérnek a fideszes szerezők félmilliós részvételi „adatától.”

A nemzetközi gyakorlat szerint álló tömeg esetén 3,5 emberrel számolnak négyzetméterenként, míg ha a tömeg mozog, ez a szám négyzetméterenként 2,5. A Lakmusz tényellenőrző oldal a MapChecking alkalmazást használta a résztvevők számának megbecsüléséhez.

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) által szervezett Békemeneten félmillióan voltak

– közölte az MTI-vel Csizmadia László, az alapítvány elnöke.

Az eseményről készült több felvétel is (például itt és itt), illetve a Fidesz Facebook-oldalán is található olyan galéria, amely alapján nagyjából meg lehet állapítani, hogy a rendezvényen hol álltak emberek.

Ez alapján például érdemes megnézni, hogy a teljesen megtelt Margit hídon körülbelül hányan vonultak át. Amikor a híd tele van, akkor amennyiben 2,5 emberrel számolunk négyzetméterenként, több mint 63 ezren férnek el rajta.

Valójában a hídon is vannak korlátok, villamosmegállók, szóval olyan akadályok, amelyek miatt kevesebb a hely, mint amennyivel az alkalmazás számol. De ha körülbelül 60 ezresre becsüljük az egyszerre a hídon átkelők számát, nagyon nem lövünk mellé.

A Békemeneten összességében azonban többen vettek részt, mint amennyien egyszerre áthaladtak a hídon. Olyan kép és videót nem talált a tényellenőrző oldal csapata, amely egyszerre mutatná meg, hogy hol volt a Békemenet eleje és a vége egy adott időpontban.

A Kossuth téren volt egy meglehetősen nagy színpad, illetve egy olyan emelvény, ahonnan a sajtó közvetíthetett. Vannak még szobrok, füves területek, padok, egyéb részek ahová nem állhattak emberek, így bár igyekeztek a képek alapján pontosan belőni, hogy hol meddig ért a tömeg, azért teljesen pontosnak ez a számítás sem mondható. Ráadásul a képek és a beszámolók alapján az sem teljesen egyértelmű, hogy az Alkotmány utcában meddig álltak a résztvevők.

Ha a Fidesz szempontjából legjobb (vagyis egy sűrű, és az Alkotmány utcát végig megtöltő) verzióval számolunk, négyzetméterenként 3,5 emberrel,

akkor a létszám valamennyivel több mint 130 ezer fő.

Ez azonban a legkevésbé valószínű sűrűsége és elhelyezkedése a tömegnek, hiszen sok a tereptárgy, és néhol foghíjasak voltak a sorok. Ráadásul azt, hogy az Alkotmány utcában meddig, és milyen sűrűn álltak, nem tudjuk pontosan.

Úgyhogy ha csak négyzetméterenként 3 fővel kalkulálunk: így már csak 112 ezer körül alakul a résztvevők száma.

A lényeg, hogy akármelyik számítást vesszük alapul, a CÖF által bemondott félmilliós számtól nagyon messze van a végeredmény. 

loading...