30 ezer fős NATO-hadgyakorlat kezdődött Norvégiában

Kezdetét vette a Cold Response (Hideg Válasz) 2022 névre hallgató harmincezer fős, közös hadgyakorlat a NATO és partnerországainak részvételével Norvégiában, írja az Euronews. A feszült ukrán-orosz háborús helyzetben a NATO célja, hogy tesztelje, a tagok milyen gyorsan tudnának egymás segítségére sietni egy esetleges támadás esetén.

Hétfőn a haditengerészet és a földi egységek átcsoportosításával kezdték a gyakorlatot, hogy lássák, milyen gyorsan tudnak reagálni egy vészhelyzetben, illetve hogy szoktassák a nyugati katonákat az extrém hideg körülmények közötti mozgásra.

„Oroszországnak megvan rá a lehetősége, hogy legitim módon kövesse a gyakorlatot. Nagyon remélem, hogy tiszteletben tartják a már meglévő megállapodásokat” – mondta Yngve Odlo, a gyakorlatokat vezető tábornok.

A légi, vízi és földi hadgyakorlat már a háború kitörése előtt is tervben volt. Kétévente rendezik meg Norvégia egész területén, beleértve az ország sarkkörön túli részét is. A gyakorlat során a norvég-orosz határt messze elkerülik, az oroszok pedig lehetőséget kaptak, hogy megfigyelőket küldjenek a gyakorolatra. A norvégiai orosz nagykövetség azonban az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy Oroszország nem él a lehetőséggel.

loading...