Valószínűleg új szakaszába lépett a háború – nyugat-ukrajnai célpontokat is lőnek

Kép forrása: EPA

Rakétacsapást mértek a nyugat-ukrajnai Luckra és a magyar határtól nem messze található Ivano-Frankivszkban is robbanásokról számoltak be.

Luck igen távol van a fronttól, a nagyvárost most először érte orosz csapás a háború kezdete óta. A BBC tudósításaszerimnt a város repülőterét és repülőjavító üzemét támadták. A támadás után a város polgármestere sürgette a város lakóit, hogy vonuljanak az óvóhelyekre. Az ukrán ICTV jelentése szerint a csapás következtében kigyulladt egy gyár a reptér közelében.

Az éjjel egy másik olyan ukrán várost is támadás ért, amit eddig nem lőttek. A Dnyeper-folyó menti Dnyipro útjában van a Krím felől északra előretörő orosz csapatoknak, amelyek célja egyrészt a felzárkózás Kijev ostromához, a város dél felőli elzárása, másrészt célja lehet az ország keleti felében állomásozó ukrán főerő átkarolása, bekerítése is.

Tájékoztatásuk szerint „nagy hatótávolságú, precíziós támadást” hajtottak végre „katonai repterek” ellen az ország nyugati részén. Az orosz erők ez idáig az ún. balparti Ukrajnára, vagyis az országot kettészelő Dnyeper folyótól keletre eső területekre, illetve a fővárosra és a Fekete-tenger partvidékére koncentrálták támadásaikat. Magyarán ez akár azt is jelentheti, hogy a háború új fázisába lépett, ahogy azt is, hogy immár Ukrajna egész területe célpont – írja a BBC alapján a 444.

Ivano-Frankivszk polgármesterének Telegramon közölt jelentése szerint is támadás érte a várost péntek reggel. A helyi közlekedési vállalat szerint a támadás miatt egy órán át szünetelt a forgalom a város reptere közelében.

loading...