Kína szankciókat vezet be Oroszországgal szemben

Kép forrása: AFP

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ jelentette be, hogy Kína nem állt kötélnek, nem hajlandó repülőgép-alkatrészeket szállítani Oroszországnak.

Egy magas rangú orosz tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy Kína nem hajlandó Oroszországnak repülőgép-alkatrészeket szállítani. Ez azért volna fontos, mivel az Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankciók következtében az oroszok nem tudnak máshonnan ilyesmit beszerezni.

Valerij Kugyinov, a Szövetségi Légiszállítási Hivatal légialkalmassági osztályának vezetője csütörtökön azt mondta, hogy február végéig mintegy 70 repülőgép szerepelt az orosz lajstromban – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Kugyinov elmondása szerint Kína nem állt kötélnek, ezért az oroszok tovább próbálkoznak Törökországgal és Indiával.

Kínai cégek csökkentik Oroszország felé irányuló exportjukat

Jelentős mértékben csökkentették az Oroszország felé irányuló exportjukat a kínai telefongyártók, így a Huawei, az Oppo és a Xiaomi is – írta meg a Financial Times cikke alapján a hvg.hu. A lépés az orosz-ukrán háború következménye.

Piaci hírek szerint a háború kitörése óta feleannyi kínai telefon érkezik Oroszországba, ami súlyos csapás, mert az orosz piacon értékesített mobilok 60 százalékát a kínai márkák adják. Az oroszok mindemellett a Samsung és az Apple készülékeit sem tudják megvásárolni, mivel ezek a cégek ugyancsak leállították az oroszországi értékesítésüket.

loading...