Most indul meg igazán az orosz invázió: az USA szerint Ukrajna el fog esni

Polgárháborús jelenetek zajlanak Oroszországban: egymást lövi a Wagner és az orosz hadsereg
Kép forrása: AFP

Egy amerikai műholdas magáncég, a Maxar Technologies felvételei szerint egy közel 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj halad északi irányból Kijev felé, írja több nemzetközi hírforrás is. A CNN azt írja, hogy amerikai tisztviselők szerint az orosz csapatok elsöprő hulláma várható Ukrajnában.

Az amerikai kormányzat tisztviselői hétfőn titkos tájékoztatókon figyelmeztették a törvényhozókat, hogy az orosz csapatok második hulláma valószínűleg megszilárdítja az oroszok Ukrajnán belüli pozícióit, és puszta létszámánál fogva képes lesz legyőzni az ukrán ellenállást.

A tisztviselők azt is elmondták, hogy Oroszország valószínűleg kemény ostrom alá veszi Ukrajna fővárosát, Kijevet, és a városi harcok nagyon durva jeleneteire kell felkészülni.

A CNN-nek a Maxar arról számolt be, hogy a konvoj tankokból, páncélozott járművekből, vontatott tüzérségi eszközökből és egyéb logisztikai járművekből áll. A hétfői felvételek szerint a konvoj a Kijevtől több mint 90 kilométerre fekvő Pribirszktől egészen az antonovi katonai bázisig tarthat.

Pribirszk maga egyébként közelebb van az ukrán–belarusz határhoz és a csernobili atomreaktorhoz, mint Kijevhez – emeli ki a CNN.

A Maxar emellett olyan felvételekről is beszámolt, amelyek szerint szárazföldi csapatokat és harci helikoptereket állomásoztatnak Belarusz déli részén, mindössze 32 kilométerre az ukrán határtól:

Több mint 70 ukrán katona halt meg egy bombázásban

Legalább 70 ukrán katona meghalt egy orosz légicsapásban vasárnap – erősítették meg ukrán hivatalos források. A BBC cikke szerint a támadás a Szumi régióban található Ohtirkában történt, a város jelenleg is ostrom alatt van.

Hétfőn a mentők még mindig a romok között kutattak a túlélők után:

loading...