Tiltott fegyvert vetettek be az oroszok Ukrajnában

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Több nemzetközi hírforrás, köztük a Sky News és a Guardian is arról ír Ukrajna washingtoni nagykövetére hivatkozva, hogy az oroszok vákuumbombát vetettek be az ukránok ellen hétfőn. A BBC kiemeli, hogy nem tudták megerősíteni a nagykövet értesülését.

Okszana Markarovat hétfőn a washingtoni kongresszusban hallgatták meg, ezután nyilatkozott riportereknek a termobárikus fegyver állítólagos bevetéséről.

„A fegyver használatát tiltja a genfi egyezmény is – tette hozzá Markarova – Oroszország nagy pusztítást akar okozni Ukrajnában.”

A termobárikus fegyvereket nem hagyományos lőszerrel, hanem nagynyomású robbanóanyaggal töltik meg, amely oxigént szív be a környezetéből, hogy rendkívül erős robbanást és nyomáshullámot okozzon. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a fegyvert használták már korábban az oroszországi Csecsenföldön, sőt, a CNN szombaton arról számolt be, hogy egy termobárikus rakétavetőt láttak a nyugat-oroszországi Belgorodban – ami mindössze 40 kilométerre fekszik az orosz–ukrán határtól, Harkov közelében.

loading...