A Nyugat szerint sokkal pusztítóbb fegyverekkel támadhat Putyin, mert nem halad jól az invázió

Kép forrása: AFP

A Pentagon szerint veszített lendületéből az orosz invázió, nem úgy haladnak az oroszok, ahogy várták. Az oroszok nem számítottak ekkora ukrán ellenállásra.

 Közben egy vezető nyugati tisztviselő azt mondta, félő, hogy Moszkva durvább fegyvereket is bevethet Ukrajnában, például termobárikus bombákat, amelyeket Csecsenföldön és Szíriában is alkalmazott már

– írja a Financial Times (FT).

Az amerikai külügyminisztérium szerint az invázió kiterjedése nőni fog, de sokkal nagyobb ellenállással találták szemben magukat az oroszok, mint amire Putyin és a hadsereg számított. Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint az ukrán ellenállás igencsak lelassította az orosz előrehaladást Kijev felé.

Oroszország kiterjeszti a támadást

Azonban Putyin még nem vetett be mindent, Oroszország azon dolgozik, hogy kiterjedtebb legyen a támadás. Legutóbb az Azovi-tengeren kezdtek új műveletbe: valószínűleg több ezer tengerészgyalogost tesznek párta Mariupol közelében a megszállók.

Oroszország mostanra a határ mentén felhalmozott harci erőinek mintegy egyharmadát csoportosította át Ukrajnába

– közölte a tisztviselő. Azt mondta azonban, hogy az orosz légierő még nem ért el légi fölényt Ukrajna felett.

Hozzátette: Ukrajna légvédelmi rendszerei sértetlenek, és az ukrán repülőgépek még mindig harcban állnak az orosz gépekkel, hiába hazudták az oroszok már az első csapás után, hogy kiiktatták a légvédelmet. Megjegyezte azt is, hogy Ukrajna katonai parancsnoki és irányítási rendszere is működőképes maradt.

Oroszország több mint 200 rakétát lőtt ki az elmúlt napokban a védelmi tisztviselő szerint. Egy másik nyugati tisztviselő szerint

Oroszország a nagyobb ellenállás és a valószínűleg csúszást szenvedő tervek miatt durvább fegyvereket, például termobárikus bombákat is bevethet Ukrajna ellen, amelyeknek pusztító erejük volt Csecsenföldön és Szíriában.

A termobárikus fegyverek az oxigént gyújtják meg és intenzív, magas hőmérsékletű robbanást generálnak, az ebből keletkező hő- és lökéshullám pedig sokkal nagyobb, mint egy átlagos bombáé. Jellemzően benzinnel vannak töltve ezek a fegyverek és beásott pozíciók, bunkerek ellen használják őket – ismertette a Portfolio.

A szakértő szerint Kijevnél megakadtak a város körbekerítésével, keleten pedig a Harkov körüli ellenállás tartja fel az orosz erőket, így az orosz célok nem tudtak teljesülni az első napok folyamán, ami

felveti a súlyosabb fegyverek bevetésének lehetőségét.

A tisztviselő szerint az orosz csapatok morálja egyenetlen, különösen a Donbaszban rossz. Úgy vélte, a háború Putyin döntése volt, és most már a kocka el van vetve, muszáj győznie. Ezért válogatás nélkül bármilyen fegyvert bevethet.

loading...