Gyurcsány Ferenc: „Nyilván meg kell kérdezni a kollégákat, hogy sárosak vagytok, vagy nem”

Kép forrása: MTI

Gyurcsány Ferenc saját elmondása szerint csodálkozott azon, hogy már tegnap sikerült megegyezni a közös ellenzéki listáról. Ő azt gondolta, hogy csak ma hajnalra lesz kész – mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Pénteken leadta az országos listáját az Egységben Magyarországért a Nemzeti Választási Bizottságnak, Gyurcsány Ferenc a nyolcadik az ellenzéki szövetség országos listáján. Az első 45 helyből

  • 14 a Demokratikus Koalícióé,
  • 12 a Jobbiké,
  • 8 a Momentumé,
  • 8 az MSZP-Párbeszédé,
  • 3 pedig az LMP-é lesz.

Gyurcsány Ferenc hivatalosan is megerősítette, hogy ő a lista nyolcadik helyén szerepel, és arról beszélt, hogy 1-2 helyen, 1-2 jelölten ment a nagyobb vita, a 45. hely környékén.

Van egy viszonylagos széles elemzői konszenzus arról, hogy ebben a választási rendszerben, ahogy a győztest is kompenzálja a rendszer valamilyen formában és a vesztest is, ha a két tömb között egy-két százaléknyi eltérés van, akkor körülbelül 45 bejutó helyet kap mindkét tömb. Ez a 45 pedig mindenki agyába beégett, mindenki ezt nézi, ez a lélektani érték mindenki fejében

– magyarázta a DK elnöke, aki szerint nincs bindzsizés, nem játszanak bonyolult meccseket egymással, mert már előre megegyeztek a visszalépésekről is. Azaz a helyek kiosztásánál figyelembe vették Dobrev Klára és Karácsony Gergely várható visszalépését.

Felmerült a téma, hogy úgy tűnik, olyan ellenzéki politikus is előkerül friss ügyészségi ügyekben, aki az ellenzéki közös listán is szerepel: Zugló MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba. Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát abban az ügyben, amiben már korábban Horváth Csaba nevével is előálltak.

Gyurcsány szerint ők tiszteletben tartják a pártok szuverenitását, „mindenkinek magának kell éreznie, meddig lehet elmenni”. De ez egy súlyos dilemma szerinte, ami valóban fejfájást okoz minden tisztességes embernek. Hiszen egy normális világban, ahol biztosak lehetnek benne, hogy az ügyészség független és semmilyen mögöttes szándék nincs egy ilyen váddal való előállásban, ott szerinte meg kellene kérniük az érintettet, hogy lépjen vissza.

„De ez nem egy ilyen ország, nem egy ilyen ügyészség”

– mondta Gyurcsány, szerinte nem lehet tudni, hogy van-e mögötte valóság, vagy csak politikát csinálnak, le akarják őket vadászni, „ezért okkal bizonytalan mindenki egy kicsikét”. A DK elnöke azt mondta: súlyos dilemma ez, neki sincs jó válasza arra a kérdésre, hogy mikor járnak el helyesen ebben az esetben.

„Nyilván meg kell kérdezni a kollégákat, hogy sárosak vagytok, vagy nem”

– mondta a megvádolt szocialista politikusokkal kapcsolatban Gyurcsány, és hozzátette, olyan viszonyt kell felépíteni egy pártban, hogy ez a kérdés feltehető legyen.

loading...