Elég a csalásokból: 19 ország képviselői követelik, hogy teljes körű választási megfigyelő missziót küldjenek Magyarországra áprilisban

Kép forrása: MTI

Öt különböző frakcióból 62 EP-képviselő szólította fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) arra, hogy küldjön teljes körű missziót az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra – adta hírül be a Politico brüsszeli hírportál szerda reggel.

„Öt képviselőcsoportból és 19 különböző országból érkeztünk. De mindannyian osztjuk azt az aggodalmat, hogy a választások nem a legszigorúbb demokratikus normák szerint zajlanak”

– idéz az EP-képviselők által az EBESZ-nek küldött levélből a lap.

Az EP-képviselők felidézik az EBESZ korlátozott missziójának következtetését a 2018-as választások után, mikor azt írták, hogy „a megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága és a nem átlátható kampányfinanszírozás szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek”.

A mostani helyzet a 62 EP-képviselő szerint még több aggodalomra ad okot

„Az idei választások előtt további rendkívül aggasztó fejleményeket figyeltünk meg” – fogalmaznak, példaként a járványügyi veszélyhelyzet alatt megszavazott törvénymódosításokat említettek, és azt a tavaly novemberben elfogadott törvényt, mely legalizálja a fiktív lakcímet, ami több civil szervezet szerint „az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt”.

A levél a magyar demokratikus rendszer leépülése, illetve az intézmények legitimitása miatti aggodalom újabb jelzése az EP-től, azután, hogy hónapok óta nyomás alatt tartják az Európai Bizottságot azért, hogy indítsa el a jogállamisági mechanizmust. Ennek lényege, hogy a Bizottság visszatarthat uniós pénzeket azoktól a tagállamoktól, ahol az alapvető elvek olyan megsértését állapítja meg, amely veszélyezteti az EU költségvetését.

loading...