Az ellenzék feljelentette az EU-nál az Orbán-kormányt, mert szerintük tiltott állami támogatást osztogatnak

Kép forrása: MTI/EPA

Donáth Anna és Hadházy Ákos feljelentik az EU-nál a magyar kormányt, mert szerintük az tiltott állami támogatást nyújt a 4iG nevű informatikai cégnek, ami Mészáros Lőrinc cégbirodalmán belül kezdett el növekedni – írja a 444.

A vállalat azután is közel maradt az államhoz, hogy elhagyta a Mészáros-birodalmat:

a magyar állammal készül műholdat juttatni az űrbe és az állammal épít távközlési szuperholdingot is. Amikor pedig a vállalat felvásárolta a DIGI Távközlési Kft.-t, a versenyhivatal nem indított vizsgálatot, mivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az üzletet.

Az ellenzéki képviselők az Európai Bizottságnak írt levelükben kérik, hogy a testület vizsgálja meg a 4iG sajátos helyzetét, mert szerintük az több ponton is ellentétes az európai uniós joggal:

  • Kérik, hogy a testület általában is vizsgálja meg, a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály összeegyeztethető-e az uniós joggal.
  • Úgy látják, a 4iG terjeszkedésének közvetlenül európai versenyjogi vonzata is van, hiszen határokon átnyúló a tevékenysége, így a Bizottságnak vizsgálnia kell.
  • Szerintük a 4iG kötvényeinek lejegyzése – az MFB 100 milliárd, az MNB pedig 84,45 milliárd forint értékben finanszírozta így a céget – tiltott állami támogatásnak minősül.

Az ellenzéki politikusok szerint egyébként is komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

loading...