Az USA és az EU választási megfigyelők százaival rettentenék el Orbánt a csalástól

Fotó: Ellenszel.hu

Európának fel kell készülnie a tisztességtelen választások lehetőségére Magyarországon. Az uniós intézményeknek és tagállamoknak minden lépést meg kell tenniük a választási csalások lehetőségének kizárására, és fel kell készülniük az esetleges válaszlépésekre is. A szóban forgó kemény válaszlépésekről Hegedűs Dániel a German Marshall Fund Közép-Európáért felelős munkatársa írt az Euronews oldalán megjelent cikkében.

Az EU-nak – támogatva az Egyesült Államok álláspontját – támogatniuk kellene egy teljes értékű EBESZ választási megfigyelő misszió küldését Magyarországra, melynek keretében lehetőség lenne arra, hogy több száz megfigyelő érdemben és országszerte figyelemmel követhesse a választás napjának eseményeit és az esetleges visszaéléseket.

Egy kiterjedt nemzetközi választási megfigyelő misszió képes lehet elrettentőleg hatni az esetleges tervezett visszaélésekkel szemben.

Ezen túlmenően az európai vezetőknek egy vészhelyzeti tervet is ki kell dolgozniuk arra az esetre, ha az Orbán-rezsim jelentős választási visszaéléseknek köszönhetően nyeri meg a választásokat és képes hatalmon maradni. Az európai szankciós mechanizmusok, mint a 7. cikk szerinti eljárás, továbbra is használhatatlanok lesznek, hiszen Lengyelország jó eséllyel blokkolni fogja őket. Ezért az Ausztria-elleni 2000-es szankciók mintájára a bilaterális kapcsolatok befagyasztása és a Orbán-rezsim kulcsfiguráival szembeni nemzeti szintű szankciók képezhetik az európai reakció alapjait.

A 2022-es magyarországi választások hasonló szimbolikus kihívás elé állíthatják az Európai Uniót, mint az amerikai demokráciát a Capitolium 2021. január 6-i ostroma. Az uniós intézmények és tagállamok számára azonban legalább megadatott a lehetőség, hogy érdemben felkészülhessenek a lehetőségre.

loading...