Itt az ideje a gyökeres változásnak: az új kormány rendszerszinten alakítaná át a kultúrát

Az Egységben Magyarországért online sajtótájékoztatót tartott, ahol a kultúra szabadságának garanciájáról beszéltek az ellenzéki pártok politikusai.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa azt mondta, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere az elmúlt 11 évben gyorsuló ütemben szállta meg a kultúra területét. Döntéseit érdemi egyeztetés, társadalmi, szakmai konszenzus nélkül hozta meg, kimondott célja a szellemi, intellektuális tér elfoglalása, egy új kulturális elit kialakítása, a klientúra kizárólagos hatalmi helyzetbe hozása – tette hozzá.

Gréczy Zsolt közölte: kormányváltás esetén az új kabinet rendszerszintű változásokat kíván véghezvinni. A kultúrpolitika nem köteleződhet el egyetlen politikai párt és világnézet mellett sem, ezért a tehetségre, a szakmai minőségre összpontosítva, az érintettek bevonásával szervezik át a jelenlegi rendszert – mondta.

Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke hangsúlyozta, hogy a kultúra nemzeti alap, ezért is javasolja az ellenzék kulturális programját előkészítő bizottság egy önálló Kulturális Minisztérium létrehozását. Azt ígérte, hogy a Magyar Kultúráért Alapítványnak juttatott ingatlanvagyon „visszaszáll a magyar polgárok közösségére”, és a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa azt ígérte, hogy újjászervezik a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA), Káslert pedig menesztik.

Az új kormány azonnali, minimálisan 30 százalékos béremelést biztosít a kulturális szakembereknek, elsősorban azoknak, akik kistelepüléseken, önkormányzati intézményekben dolgoznak – mondta Halmai Róbert.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke arról beszélt, hogy a kultúra nem lehet a politika szolgálója, de az elmúlt egy évtizedben a hatalom mégis megpróbálta elfoglalni a szellemi, intellektuális teret.

A politikának van szerepe a kultúrában, mégpedig az, hogy teremtsen lehetőséget, keretet, teremtse meg a finanszírozás feltételeit – jelentette ki a képviselő. Ne a politika határozza meg, hogy mi a jó, de tegyen meg mindent azért, hogy az alkotók szabadságban, színvonalas alkotásokat hozzanak létre! – fogalmazott.

loading...