Dübörög a gazdaság: hatalmas megszorító csomagot jelentett be az Orbán-kormány

Lehullott a lepel a magyar inflációról
Kép forrása: MTI

A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi – írja az mfor.hu a Pénzügyminisztérium közleménye alapján.

„A mostani döntéssel a jövő évi egyensúlyi mutatókat is javítja a kormány: a 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését” – írja közleményében a PM.

Azt is megemlítik, hogy mire kell a pénz:

„A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is.”

A 755 milliárdos kiigazításról a friss Magyar Közlönyben olvasható egy kormányhatározat. A határozat 605,4 milliárd forinttal csökkenti az előirányzatokat, és felhívja a pénzügyminisztert, hogy további 150 milliárd forint értékben tegyen javaslatokat beruházások, beruházási döntések további csökkentésére január 31-i határidővel.

Hogy pontosan milyen projektek szenvedik el a megszorítás hatásait, az egyelőre nem tudható. A 605 milliárd forintból 400 milliárddal a Gazdaság-újraindítási Alap beruházásokra szánt forrásait csökkentik. Az Mfor cikke tételesen felsorolja, ezen kívül honnan vesz még el súlyos milliárdokat a kormány:

  • 43,2 milliárddal kevesebb jut Gazdaság újraindítását szolgáló emberi erőforrások fejezeti kezelésű előirányzatokra, köztük az Egészséges Budapest Programra, 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására
  • 40 milliárddal kevesebb jut Paks II Zrt. tőkeemelésére
  • 29 milliárddal kevesebb jut Gazdaság újraindítását szolgáló külügyi fejezeti kezelésű előirányzatokra
  • 20 milliárddal kevesebb a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra
  • 15,7 milliárddal keveseb jut a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség beruházásaira
  • 15 milliárddal kevesebb Adósság és követeléskezelés egyéb kiadásaira
  • 6,5 milliárddal kevesebb foglalkoztatási támogatásokra.
loading...