Závecz: hónapok óta vezet az ellenzék a Fidesz előtt

Kép forrása: MTI

Úgy tűnik, azért működik a Fidesz-féle szavazatvásárlás: Orbán tábora 3 százalékkal nőtt október óta, így most 37 százalékon áll a nagyobbik kormánypárt, de még mindig vezet az ellenzék.

A második legerősebb párt a Demokratikus Koalíció (12%), a harmadik pedig a Jobbik (9%). Az MSZP 6, a Momentum pedig 5 százalékon áll. Négy pártnak, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százalékos a támogatottsága.

A Závecz szerint a választók egyre nagyobb figyelemmel követik a politikai szereplőket és csatlakoznak hozzájuk támogatóként, ugyanis egy hónap alatt 25-ről 21 százalékra csökkent a pártnélküliek aránya.

A biztos pártválasztók között így áll a pártok támogatottsága:

  • Fidesz 47%
  • DK 19%
  • Jobbik 10%
  • MSZP 7%
  • Momentum 5%
  • Párbeszéd, Mi Hazánk 3-3%
  • LMP, MKKP 2-2%

A Závecz szerint a november „a választói aktivizálódás” hónapja volt, ugyanis mind a Fidesz–KDNP, mind az ellenzék közös listája új támogatókat szerzett. A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, most viszont már 39 százalék – 300 ezer fővel bővült a táboruk. Az átlagosnál jóval nagyobb arányban erősítettek a kormánypártok a legfeljebb alapfokú végzettségűek és a falvakban élők körében.

A kutatás szerint az ellenzéknek is lettek új hívei, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk, ám hozzájuk kevesebben, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott. Az emelkedés főképpen a kis és közepes városokban, valamint az érettségizettek és diplomások csoportjában érzékelhető.

A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában lényegében döntetlen az állás: az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el.

loading...