A pedagógusok kioktatták Orbánt etikából, miután a Fidesz „meccs közben hirdetett végeredményt”

Kép forrása: MTI

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága kiosztotta Orbánt, miután az EMMI meccs közben eredményt hirdetett.

A sztrájkbizottság felháborítónak tartja, hogy miközben a tárgyalások még nem zárultak le az EMMI-vel, a Magyar Közlönyben már megjelent a rendeletmódosítás, amely szerint januártól 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot kapnak a pedagógusok. Ezzel a korábban kapott, szintén 10 százalékos juttatással együtt 20 százalék lesz a bérpótlék.

A két szakszervezet etikátlan magatartásnak nevezi azt, amit a kormány tett. Szerintük „meccs közben nem hirdetünk végeredményt.”

A közleményben azt írták: a két szakszervezet évek óta harcolt a tisztességes bérekért, így nem bérpótlékot akarnak, de szerintük ezt a kormány nem értette meg, sőt. A szervezetek szerint az Orbán-kormány önmagának is ellentmondva újabb bérpótlékot vezetett be tavaly.

„A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszerének bevezetésekor éppen az volt a kormányzati szándék, hogy a béremelésekben érvényesüljön egyfajta automatizmust magában foglaló bértábla. Ne pótlékokkal, hanem alapbérnöveléssel emeljék az illetményeket, amelyek valamennyi járandóságba, így pl. a jubileumi jutalomba is beszámítanak.”

A PSZ és a PDSZ küzd azért, hogy a kormány tartsa be eredeti ígéretét, és a folyamatosan növekvő mindenkori minimálbért vegye figyelembe a pedagógus végzettségű foglalkoztatottak fizetésének kiszámításakor – írták. Szerintük a kormány ezt sem tartotta fontosnak, miközben pedagógusok ezrei hagyják el a szakmát, a pályakezdők pedig messze elkerülik az iskolákat, óvodákat az alacsony fizetések miatt.

A szakszervezek szerint a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő jövőre, de a kormány nem tartja fontosnak, hogy azokat is megbecsülje, akik a gyermekeket, a diákokat oktatják és nevelik. „Ezzel a döntésével a kormány ismét megalázta a közoktatásban dolgozókat.”

loading...