Orbán úgy csinált, mintha nem érdekelné, de most kiderült, hogy a színfalak mögött úgy hisztizik, mint egy óvodás, mert Biden kizárta a csúcstalálkozójáról

Kép forrása: Reuters

Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, amelyiket nem hívták meg a Biden-féle jövő heti demokrácia csúcstalálkozóra. Gulyás Gergely szerint Magyarországnak nincsenek olyan súlyos problémái a demokráciával, mint az USA-nak.

A Bloomberg értesülése alapján most úgy tűnik, hogy nem is hagyta annyira hidegen Orbánt a kizárás, mint ahogy előadja a Fidesz:

Az EU-s nagykövetek szerdai ülésén Magyarország felszólalt az Európai Unió közös részvétele ellen a jövő heti csúcstalálkozón, miután arra egyetlen uniós tagállamként Magyarországot nem hívta meg az Egyesült Államok. 

Így az Orbán-kormány blokkolja a közös uniós részvételt, amit azért tehet meg, mert a külpolitika konszenzusos döntéseket igényel az Európai Unióban (de már lehet, hogy nem sokáig).

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón az Euronews ezzel kapcsolatos kérdésére azt hangsúlyozta, hogy ha valahova Magyarországot nem hívják meg, akkor nem lehet közös uniós álláspont. A lisszaboni szerződés szerint egységes álláspont kell – mondta, majd azzal folytatta, hogy “Amerikaiakhoz kell fordulni ebben a kérdésben”.

Nincsenek Magyarországnak olyan súlyos demokráciaproblémái, mint az Egyesült Államoknak. Ha tudunk segíteni, és Amerika úgy gondolja, hogy kér tőlünk jótanácsokat, akkor állunk rendelkezésre. Magyarországon nem tartunk ott, hogy a választópolgárok közel egyharmada úgy gondolja, hogy a demokratikus választást elcsalták, és remélem, hogy nem is fogunk, függetlenül attól, hogy ki nyeri a választást

– mondta a fideszes politikus.

A magyar diplomáciai képviselő a szerdai uniós fórumon az amerikai hírügynökség információi szerint azt képviselte, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel ET-elnök nem szólalhat fel a csúcstalálkozón az egész EU nevében, mert nincs közös egyeztetett uniós álláspont. A meg nem nevezett magyar diplomata a Bloomberg szerint arról beszélt, hogy az Egyesült Államok az oszd meg és uralkodj stratégiáját alkalmazza az uniós tagállamokkal szemben, és az EU stratégiai autonómiájáról folyatott viták során ezt figyelembe kellene venni, magyarul az EU-nak nagyobb távolságot kell tartania Amerikával szemben.

loading...