Előkerült egy állambiztonsági jelentés: Harrach Pétert „homoszexuális problémákkal” vádolják benne

Kép forrása: MTI

„Harrach Péter kiszorításában hálózati úton, közvetve mi is részt vettünk. Az elmúlt év őszén az esztergomi szemináriumból került a központiba, tanulmányai továbbfolytatására. Esztergomban homoszexuális problémák voltak vele. Ezt mi a központiba való bekerülése után hálózati úton szellőztettük. Homoszexuális évfolyamtársa Esztergomban otthagyta a közelmúltban a szemináriumot. S most végül ő is követte példáját”

– olvasható abban a jelentésben, amelyet a III/III-1/a alosztály rendőr őrnagya, M. Károly készített, miután előző nap találkozott egy cukrászdában a „Csabai Ferenc” fedőnevű ügynökkel, akinek munkadossziéját 1969. szeptember 8-án nyitották meg és a H/54187 számon iktatták.

Az Alfahír birtokába került, 1972. február 16-án kelt jelentésében Csabai Ferenc közli azt is, hogy

„Harrach Péter V. évfolyamos esztergomi egyházmegyés szintén megvált a szemináriumtól, »egyenlőre« nem kívánja magát szenteltetni, de tanulmányait bejáró hallgatóként befejezi”.

A III/III-as tartótiszt értékelésében elégedetten nyugtázza, hogy a cölibátus-elleni viták csak látszólag ültek el a Hittudományi Akadmián, megjegyzi, hogy emiatt két hallgató is távozott, majd

rátér Harrach Péter ügyére is, és kiemeli, hogy az ő kiszorításában milyen nagy szerepet játszottak, hiszen az esztergomi „homoszexuális problémákat” a budapesti intézményben is megszellőztették.

A portál megmutatta a dokumentumot egy a korszakot és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltárában fellelhető aktákat jól ismerő történésznek, aki szerint a dokumentum egyértelműen hiteles – függetlenül annak tartalmától.

Harrach Péter tagad

Az Alfahír megkérdezte Harrachot, aki azt mondta, hogy benne soha nem vetődött fel, hogy kikérje a megfigyelésére vonatkozó kartotékot, így állítása szerint a portáltól tudta meg azt is, hogy róla is készült jelentés. Azon pedig még inkább meglepődött, hogy „homoszexuális problémák” merültek fel vele kapcsolatban. Utóbbival kapcsolatban közölte: ezek nem igazak.

Harrach Péter elismerte, hogy jól ismerte azt a másik esztergomi hallgatót, akiről egy másik jelentésben szintén azt írták, hogy homoszexuális, ennek ellenére pap szeretne lenni – a KDNP-s politikus szerint diáktársa esetében sem igazak ezek a híresztelések.

loading...