Külföldön is címlapsztori Dobrev Klára első fordulós győzelme

Dobrev Klára: Erős önkormányzatokkal lehet európai Magyarországot építeni
Kép forrása: MTI

Több nemzetközi lap is terjedelmes cikket közölt az első magyar előválasztásról, aminek első fordulóját Dobrev Klára nyerte meg. A Politico is hosszú anyagot adott le a témában, azzal a címmel, hogy az Európai Parlament alelnöke (Dobrev Klára) vezeti a versenyt, hogy Orbán Viktor kihívója legyen.

A Politico rögtön ki is emelte, hogy a csütörtök késő éjjel közzétett eredmények alapján Dobrev Klára EP-képviselő az előválasztás első fordulójában legyőzte Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét, hogy jövőre ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

A cikkben felidézik, hogy az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő Dobrev Klára 214 ezer szavazatot kapott, ami az összes szavazat majdnem 35 százaléka. A választóknak lehetőségük volt személyesen és online is szavazni, mind a közös jelöltekre, mind a miniszterelnök-jelöltekre.

A politikával foglalkozó lap nem feledkezik meg az előválasztás többi résztvevőjéről sem:

  • a második helyezett – a Politico által Budapest zöld polgármesterének nevezett – Karácsony Gergely lett, a szavazatok 27 százalékával,
  • a harmadik pedig az ország déli részén fekvő Hódmezővásárhely konzervatív polgármestere, Márki-Zay Péter lett, a szavazatok 20 százalékával.

Az első három helyezett között rendezik meg a második fordulót, valamikor október első felében.

A Politico felidézi, hogy versenyben volt még Jakab Péter, a Jobbik, illetve Fekete-Győr András, a momentum vezetői, előbbi 14 százalékkal negyedik, utóbbi 3 százalékkal utolsóként futott be.

Arról nem tesznek említést a cikkben, hogy Karácsony és Márki-Zay összefogtak, hogy ne Dobrev Klára nyerje meg a harmadik fordulót. Érdemes pedig róla beszélni, hiszen rég nem látott indulatokat szabadított el a polgármesterek alkuja:

Miközben az urak a hatalmi sakkozgatással vannak elfoglalva, Dobrev Klára nem foglalkozik velük, hanem megy előre, megy az utcára az emberek közé, mert szerinte csak így lehet legyőzni Orbán rendszerét.

loading...