Romániában már arra buzdítják és aktívan segítik a határon túli magyarokat, hogy gyorsan szerezzenek állampolgárságot, hogy jövőre gond nélkül szavazhassanak

Kép forrása: MTI

Tájékoztató kampányt indít a kolozsvári székhelyű Eurotrans Alapítvány a jövő évi magyarországi országgyűlési választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgársággal rendelkező romániai magyaroknak – írja az MTI a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi hírlevele alapján.

Az alapítvány központi irodájában, területi kiszállásain, telefonon, illetve interneten is tájékoztatást nyújt a választási részvételhez szükséges tudnivalókról, és segít a regisztrációval, adatfrissítéssel kapcsolatos ügyintézésben. Ebből a célból egy áttekinthető, könnyen kezelhető honlapot is létrehoztak a regisztracio.ro címen.

A jövő évi magyar országgyűlési választásokon részt vehet minden, magyar állampolgársággal rendelkező személy, így a romániai magyarok is, ha személyi adataik naprakészen szerepelnek a választási névjegyzékben, és regisztrálnak a választásokra. Amennyiben a külföldi lakhelyű magyar állampolgár megházasodott, gyermeke született, elvált, haláleset történt a családban, nevet vagy lakcímet változtatott, állampolgári kötelessége jelezni a változásokat a magyar állam felé is – emlékeztet az RMDSZ hírlevele.

A választási névjegyzékben történő adatfrissítést követően, lehet regisztrálni a választáson történő részvételre: ezt akár online, akár az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban is megtehetik a szavazni vágyók. Emellett továbbra is igényelhető a magyar állampolgárság, a magyar személyi igazolvány, a magyar útlevél és a különböző családtámogatások, mint az anyasági támogatás vagy a Babakötvény.

„2021 első felében több mint 170 konzuli napot és 800 kiszállást szervezett az Eurotrans Alapítvány. A területi irodáinkban történő ügyintézést is figyelembe véve, összesen mintegy 8000 honosítási kérelem érkezett be hozzánk. Ha valaki még nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de szeretne élni a szavazás lehetőségével, arra kérjük, igényelje mielőbb az állampolgárságot, hogy részt vehessen a választáson

– idézte Nagy Zoltán Leventét, az Eurotrans Alapítvány elnökét az RMDSZ közleménye.

Az Eurotrans Alapítványt az RMDSZ hozta létre, és 2015 óta – az iratcsomó összeállításában, a kérelmek kitöltésében, a fordítások elkészítésében – segít a kedvezményes honosításban azoknak a romániai magyaroknak, akik igénylik a magyar állampolgárságot.

Nem nehéz kitalálni, ki találta ki, hogy már most elkezdjék felkészíteni a határon túli szavazókat:

2018-ban 20 határon túli magyarból 19 a Fideszt támogatta a vasárnapi magyarországi választásokon.

Nem csak Romániában készülnek gőzerővel a jövő évi, sorsdöntő parlamenti választásokra, hanem minden bizonnyal az összes környező országban, ahol számottevő magyar kisebbség él, így például Ukrajnában, vagy éppen az ukrán határ közeli magyar településeken, ahol egyre több ehhez és ehhez hasonló történet lát napvilágot.

Egy erdélyi magyar nyílt levelet írt Orbánnak: letaglóz, ami benne áll

loading...