Norvégia beintett Orbánnak: hiába hisztizik a Fidesz, nem jár automatikusan a pénz Magyarországnak

Kép forrása: MTI

Az Orbán-kormány behisztizett, ezért határozatba foglalta, hogy Norvégia tartozik Magyarországnak, de az észak-európai ország diplomáciai csatornákon keresztül jelezte:

nem „jár” automatikusan a Norvég Alap pénze Magyarországnak, mert az „önkéntes hozzájárulás az európai kohézió erősítéséhez.”

A magyar kormány azért vergődik ilyen látványosan, mert idegesek, hogy a civileknek szánt pénzek körül kialakult vita miatt végleg elvesztette a Norvég Alap 2014-2021-es forrásait – egész pontosan 77 milliárd forintot.

A Népszava arról ír, hogy Norvégia tisztázni igyekezett, miért fajult el az Orbán-kormánnyal való vitája, illetve miért állítja, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban már nem nyújt támogatásokat Magyarországnak annak ellenére, hogy erről több évtizede van megállapodása az EU-val. A lap emlékeztet: Norvégiának eddig minden esetben, mindegyik országgal sikerült megegyeznie a civil pénzek elosztásáról, még a lengyel kormánnyal is.

Norvégia a héten jelentette be, hogy a Fidesz-kormány miatt Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai, ezzel 77 milliárd forinttól esett el az ország. A vita abból fakadt, hogy Orbán Viktor nem volt hajlandó elfogadni, hogy – ahogy eddig mindig – most is a pályázaton legtöbb pontszámot kapott Ökotárs alapítvány kezelje a civileknek járó pénzeket, ami egyébként a teljes összeg körülbelül öt százaléka.

A döntést a kormány diktátumnak nevezte, szerintük „hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez, és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt”.

A Miniszterelnökség bejelentette, hogy jogi lépéseket fog tenni, de egyelőre nem világos, ezt hol teheti meg. A kifizetések jogi alapja ugyanis az Európai Unió és a Norvégia közti Együttműködési Megállapodás, ez azonban nem kínál megoldást olyan helyzetre, amibe a két ország került, és jogi fórumot, bíróságot sem jelölt ki a vita rendezésére.

loading...