Volt egy nyíltan kormánykritikus állami szerv, aztán jött az orbáni bosszú, és most haldoklik

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Mára gyakorlatilag haldoklik az Egyenlő Bánásmód Hatóság – írja a Népszava. A szervezetet a kormány a heves tiltakozás ellenére beolvasztotta az ombudsmani hivatalba. A beolvasztás óta távozott a munkatársak negyede, a pénz kevesebb lett, és ráadásul a főigazgatói poszt is betöltetlen.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége tavaly decemberben fogadta el azt javaslatot, amely szerint Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa január 1-től átveszi az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait. A hatóság ezzel megszűnt, jogutódja az ombudsman. Az új feladatkör ellátását „elkülönült szervezeti egység segíti”, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató. A Népszava szerint a kormány „széles körben folytatott egyeztetését” mutatja, hogy az elképzelésről az ombudsmani hivatal is csak a sajtóból szerzett tudomást.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál előzőleg huszonöten dolgoztak. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a munkatársak közül hatan „közvetlenül a beolvadással összefüggésben” távoztak. A „feladatellátás párhuzamosságainak kiszűrése miatt” ténylegesen két hely szűnt meg, négyen pedig nem fogadták el a számukra felajánlott állást.

A lap kérdésére kiderült, hogy a hatóság addigi elnöke, Honecz Ágnes is a távozók között van. Neki 2020. december 31-én lejárt a mandátuma, az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató kinevezése pedig még nem történt meg.

A lap szerint beigazolódni látszanak a civil szervezetek aggályai, hiszen mindebből nem úgy tűnik, hogy az új konstrukcióval a kormány a jogvédelmet szerette volna erősíteni.

Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a beolvasztás hátterében politikai bosszú áll

– nyilatkozta Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője a Népszavának.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság számos ügyben állapított meg jogsértést állami szervek és kormánypárti vezetésű önkormányzatok esetében. Egyetlen állami szervként kritizálta például a transznemű emberek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvénymódosítást.

Orbánék megőrülnek, ha meglátják, milyen riportot készített róluk a svájci közszolgálati tévé

loading...