Orbánék megőrülnek, ha meglátják, milyen riportot készített róluk a svájci közszolgálati tévé

Kép forrása: AFP

Privát alapítványokba helyezi az állami vagyont a magyar kormány címmel sugárzott riportot a svájci SRF televízió. Az SRF megkereste a magyar kormányt és a Fideszt is, hogy kommentálják a vádakat, de nem kívántak nyilatkozni, írja a 24.hu.

A riportban kitértek rá, hogy az Orbán-kormány egyetemeket, a kastélyokat, a termőföldeket és  energetikai vállalatokat akar „közérdekű” alapítványokba helyezni, amelyek vezetőségében a Fideszhez hű személyek ülnek. Bemutatják a Budapesttől 25 kilométerre fekvő Gödöllői Királyi Kastélyt:

Sissi kedvenc kastélya ma már a turisták kedvelt úti célja. Most a kormány egy magánalapítványnak adja a kastélyt

– hangzik el a svájci közszolgálati anyagban. Hozzáteszik: már Magyarország vezető gazdasági felsőoktatási intézménye, a Corvinus Egyetem sincs állami kézben. 2019 júliusában ugyanis a magyar kormány átadta az egyetemet egy alapítványnak, most pedig a rektor helyett az alapítvány dönti el, hogy ki taníthat, illetve az alapítvány ellenőrzi a költségvetést is.

A jövőben összesen 32 alapítvány veszi át az állami intézményeket. Egyetemek, klinikák, energetikai és gyógyszeripari vállalatok, kikötők, kastélyok, múzeumok, színházak – ezek mind alapítványok kezébe kerülnek. Az alapítványok tagjairól persze a kormány dönt. Az alapítványi megbízatás élethosszig tart

– fogalmaznak. Hozzáteszik: az alapítványi vezetők közül többen a jelenlegi Orbán-kormány miniszterei. Az állami tulajdon magánalapítványokba való átvezetése a felsőoktatásban halad a legnagyobb léptekkel:

az ország 21 állami egyetemének felét ma magánalapítványok működtetik.

A televíziónak Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője nyilatkozott, szerinte a kormány a jövő évi parlamenti választások utáni túlélésre készül, ha esetleg veszítenének.

A riportban arra is kitérnek, hogy Magyarországnak milliárdos nagyságrendű részvénypakettjei voltak hatalmas cégekben, például a MOL-ban, ezeket a részvénycsomagokat is elajándékozták Fideszhez hú alapítványnak.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet vezetője a SRF kérdésére értelmetlennek és illegálisnak minősítette az eljárást, mivel így az állami vagyon örökre elvész.

A következő kormány soha nem fogja tudni visszaszerezni az állami vagyont az alapítványok zsebéből

– fogalmazott. Orbán Viktor a demokratikus kormányzattól elrabolt struktúrákat egyszemélyi irányítás alá helyezi.

Ide jutottunk: nem merik közzétenni Zacher Gábor interjújának másik felét, mert féltik a következményektől

loading...