Túszejtés vádjával bíróság elé állítják Orbán Viktor jobboldali jó barátját, oszlopos európai támogatóját, Matteo Salvinit

Kép forrása: MTI

2019 augusztusában Matteo Salvini 19 napig nem hagyta kikötni a szicíliai Lampedusa kikötőjében az Open Arms civil hajót, fedélzetén 147, a Földközi-tengerből kimentett bevándorlóval, ezért most túszejtés vádjával indul bírósági eljárás a volt olasz belügyminiszter, a szélsőjobbos Liga párt vezetője ellen – írja a Guardian.

A palermói ügyészség szerint azzal, hogy Salvini nem hagyta kikötni a hajót, túszul ejtette és veszélybe sodorta a hajón lévőket, akik körül többen inkább a tengerbe vetették magukat és a partra úsztak, minthogy a tengeren vesztegeljenek. A spanyol Open Arms hajó végül 19 nap után, már csak 83 utassal köthetett ki.

A szicíliai bíróság most megalapozottnak ítélte az ügyészség vádját és szeptember 15-ére tűzte ki az első tárgyalást az ügyben.

Salvini azzal reagált a per hírére, hogy ő szerinte csak a munkáját és „szent kötelességét” teljesítette, amikor nem hagyta kikötni a hajót, mert ezzel Olaszországot védte, ahogy az alkotmány azt előírja.

„Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat”

– nyilatkozta politikus, aki hozzátette, hogy emelt fővel, az olasz emberek nevében megy majd a tárgyalásra.

Ide jutottunk: nem merik közzétenni Zacher Gábor interjújának másik felét, mert féltik a következményektől

loading...