Ez felháborító: Varga Judit kapott CSOK-ot, egy magyar család 5 négyzetméter miatt otthon nélkül maradt

Kép forrása: Varga Judit Facebook-oldala

Varga Judit nyaralóra, (ami szerinte nem nyaraló) is kapott tízmilliós CSOK-ot, egy orgoványi családnak pedig öt négyzetméteren múlott a támogatás

Sinkó Tünde 2016-ban költözött el párjától Nagykőrösről, miután a gyámhivatal felszólította arra, hogy rendezze a gyermekei életkörülményeit, amit az együttélés lehetetlenné tett. A Bács-Kiskun megyei faluba, Orgoványra tért vissza, ahol szeretett volna új életet kezdeni gyermekeivel. De ez nem indult könnyen és talán még nehezebb lett a folytatás. Mivel nincs otthonuk a szülőfaluban és egy fillér nélkül jöttek el, néhány hónapig egy kecskeméti anyaotthonban leltek ideiglenes menedékre.

Ott csak szakaszosan tudtak elhelyezni bennünket, a gyerekeket három héttel előbb kellett beadnom, míg én a rokonaimnál húztam meg magam Orgoványon. Szörnyen nehéz hetek voltak ezek a gyerekek nélkül

– mondta el a Bács-Kiskun megyei hírportálnak Tünde.

Néhány hónap után eljöttek az anyaotthonból és Orgoványra költöztek albérletbe.

Tünde egy helyi vállalkozásnál keményen dolgozik minimálbérért, hogy eltartsa gyermekeit. Mivel mindent megad négy gyermekének és egy fizetésből kényszerülnek megélni, a mindennapi megélhetés miatt egy személyi kölcsönöket közvetítő cégtől hitelt vett fel magas kamatra, amit hosszú ideje heti befizetésekkel törleszt. Az albérlet és a kölcsön így felemészti szerény jövedelme jelentős részét. Az anya a gyerekek miatt nem tud pluszmunkát vállalni.

Rövidesen eladóvá vált az albérlet, ahol laktak és ismét költözniük kellett, a mostani albérletükbe. Időközben otthonukká vált az egyszerű kis ház, ami éppen eladó lett és Tünde úgy döntött, hogy élve a falusi családi otthonteremtési kedvezmény lehetőségével, megvásárolja a házat.

Elindítottuk a folyamatot, aláírtuk a papírokat, és a szerződéseket megkötöttük a vásárláshoz, amikor rossz hírt közölt az ingatlant felmérő szakember:

öt négyzetméter hiányzik ahhoz, hogy felvegyük a csokot, amit legkevesebb 60 négyzetmétertől igényelhetünk, de a ház, ahol lakunk, csak 55 négyzetméter. Az a nyári konyha, ami az épülethez lett toldva, nem szerepel a tervrajzon, ezért nem számít bele a hivatalos alapterületbe.

Így most öt négyzetméter hiányzik a boldogságunkhoz – mondta keserűen az édesanya, aki már sajátjaként tekintett a házra és nagyon elfáradt abban, hogy albérletről albérletre járnak.

Mivel az ingatlan tulajdonosának is szüksége van a pénzre, újra árulni kezdte a házat, így ismét költözniük kell majd, de nem tudják, hogy hová és miből. Más ház nincs ilyen árban eladó a faluban, az egyetlen mentőöv a CSOK lett volna a családnak, aminek összege éppen fedezte volna a vételárat. Tünde különös szerencsétlenségnek tartja, hogy egy hajszállal csúsztak le az újrakezdés lehetőségéről.

A minap megkérdezték a kislányomat, Mollit, hogy mit kívánna, ha egy jó tündér valóra válthatná egy álmát. Ő habozás nélkül azt felelte, hogy ezt a házat

– mondta könnyeivel küzdve az édesanya és hozzátette, hogy már ő is csak a jó tündérben bízik, mert a valóság már minden utat lezárt előtte.

Eközben az ország – a hírek szerint – éppen váló igazságügyi miniszter asszonya egy balatoni házra (ami papíron nem nyaraló) kapott 10 millió forintnyi CSOK-ot.

Nem lenne ésszerűbb méltányossági lehetőséget adni az olyan esetekre, mint az orgoványi családé? Brüsszeli bürokráciáról papol Orbán, mikor inkább megfullad, mintsem egy családnak segítsen.

Varga Juditék CSOK-kal újították fel 195 négyzetméteres, medencés házukat Balatonhenyén

loading...