Gyerekeken is tesztelik a koronavírus elleni vakcinát

Egyesek szerint a nyájimmunitás nem alakul ki, ha nem oltanak minden korosztályt

Várandósoknak, terhességet tervezőknek és a gyerekeknek egyelőre nem ajánlják a Pfizer–BioNTech Comirnaty nevű készítményét, mert ehhez a klinikai tesztek eddig nem voltak kellően széles körűek. Például túl kevés 16 éven aluli vett részt ezekben. A vizsgálatok az engedélyezés után sem zárulnak le, így várható, hogy 12–16 éveseket is bevonnak a klinikai tesztelésbe

– fogalmazott Fabó Tibor a Pfizer Magyarország orvosigazgatója még a tavalyi év végén.

Január végén pedig már arról írt a CNN, hogy

már 12-15 éves gyermekeken is tesztelik a Pfizer/BioNTech vakcináját. A gyógyszergyártó tájékoztatása szerint a kísérletekben 2259 gyermek vesz részt egyelőre.

A Pfizer vakcinája akár 16 éves gyermekeknek is beadható, de a Moderna oltása csak 18 éves és idősebb felnőttek esetében alkalmazható. Ezek az életkori határok azonban hamarosan kibővülhetnek – mondta még januárban az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának víruskutatója. Anthony Fauci egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a Moderna már teszteket folytat egy 12 éves és idősebb gyermekek számára is megfelelő oltással kapcsolatban, ezért arra számít, hogy tavasz végére, nyár elejére a fiatalabb korosztálynak is lesz vakcinája.

A német sajtóban arról írnak, hogy sok szülő aggódik

A szülőknek hozzájárulást kell adniuk a vizsgálatban való részvételhez, mert ez nélkül nem lehet érvényes adatokhoz jutni. Sokan félnek attól, hogy gyerekeiknél mellékhatások lépnek fel. A felnőtteknél tavaly sok ezer önkéntes jelentkezett.

Orvosok, politikusok véleménye

A német gyerekorvosok szövetségének elnöke, Thomas Fischbach is amiatt aggódik, hogy nem lesz nyájimmunitás:

„Amennyiben nem történik meg az oltás minden népességi csoportban, semmiképp sem következhet be a széles körű védettség a teljes népességben. A koronavírus elleni oltóanyag kutatását gyerekeknél feltétlen tovább kell vinni és támogatni kell – de a politikusoktól erről semmit sem hallani“

– mondta.

Andrew Ullmann infektológus (FDP), a Bundestag egészségügyi bizottságának tagja szerint a figyelem hiánya már most egy alapvető probléma. Több figyelmet vár a gyógyszeripar kutatóitól. Nem az a fontos, hogy a gyerekeknél kevés szimptóma van vagy esetleg egyáltalán nincs, hanem az, hogy ők is terjeszthetik a vírust.

Kordula Schulz-Asche, a Zöldek járványvédelmi szakértője visszafogottabb. Bár üdvözli, hogy a vizsgálatok elindultak, a gyerekek esetében kiemelt fontosságú a páciensek biztonsága. Szerinte a járványhelyzet ellenére sem szabad elhamarkodott lépéseket tenni.

Jövő héttől igényelhető a védettségi igazolvány: fizetni kell majd érte, de cserébe engedményeket kaphatunk

loading...