Már márciusban bevezethetik Magyarországon a digitális vakcinaigazolást

Kép forrása: AFP

Január végétől várhatóan február végéig tesztelik Magyarországon az észt Guardtime által fejlesztett oltási információs platformot – írja a 24.hu.

A VaccineGuard rendszerrel hamarosan akár utazáskor, akár szállodákba, kulturális és sporteseményekre vagy egyéb rendezvényhelyszínekre való belépéskor igazolni lehet, hogy valaki megkapta-e a koronavírus elleni vakcinát.

Észtországban és Izlandon a tesztelési fázis már lezárult, utóbbi el is kezdte alkalmazni a gyakorlatban a platformot. Magyarországon most vizsgálják a rendszert, az egy hónapos tesztidőszak lényege, hogy átfogó képet kapjanak arról, a VaccineGuard funkciói kielégítik-e Magyarország igényeit, a platform azt a célt szolgálja, hogy az oltási tanúsítványok kiadását és az oltási kampányokat hatékonyabbá tegyék.

A cég a 24.hu-val azt közölte, leghamarabb február végén érhet véget a pilot, ezt követően pedig — ha a magyar kormány alkalmasnak találja — a különböző modulokat fokozatosan élesíthetik, és tehetik elérhetővé az emberek számára.

Orbán Viktor éppen ma reggel mondta el a Kossuth Rádióban, hogy

a vakcinaigazolás kérdésében Orbán még nem akar állást foglalni, de mindent elképzelhetőnek tart, ha azt az emberek elfogadják. Nem lát abban ördögtől valót, ha azok számára, akik már védettek, valamivel gyorsabb nyitást tesznek lehetővé. De ez azon múlik, mit mond a többi magyar erről a konzultációban, hiszen lesznek olyanok, akik március közepéig még nem kapnak oltást, ők érezhetik ezt méltánytalannak.

Ez azt jelentheti, hogy aki már védett az szabadon járhat-kelhet, szabadon utazhat. Aki pedig még nem védett, azt bizonyos értelemben kirekesztheti a társadalom: ők nem utazhatnak, nem járhatnak rendezvényre olyan szabadon, mint azok, akik már például oltottsággal védettséget szereztek.

Orbán édesanyja felelősségre vonta a fiát: “csinálj már valamit!”

loading...