Orbán édesanyja felelősségre vonta a fiát: „csinálj már valamit!”

Kép forrása: Reuters

Rossz hírrel érkezett Orbán Viktor péntek reggel: a járványhelyzet javulása megállt

Orbán közölte, hogy a helyzet javulása megállt, azt azonban kiemelte, hogy rengeteg embert beoltottak már, ami új helyzetet teremtett. Ma 264 530 beoltott van Magyarországon, és 275 764 magyar esett már át a fertőzésen, így március elejére a feltehetően védettek száma eléri az egymillió főt.

Március 15-ére pedig minden 60 év feletti magyar állampolgárt, aki regisztrált, be fogunk oltani

– jelentette ki.

Aki nem regisztrált, „azon nem tudnak segíteni”, mondta. Ha a kínai vakcina is itt lesz, a beoltottak és a fertőzöttek száma meg fogja haladni a kétmillió embert. Ez már jól néz ki, tette hozzá.

A kínait még vizsgálják, az orosz vakcinával akár már a jövő héten fognak oltani, a szerbiai tapasztalatok megnyugtatóak

– hangsúlyozta a kormányfő.

Az oltóanyagok körül kialakult vitáról is szó esett. Orbán azt mondta, hogy vannak országok, amelyes szerencsésebbek a baloldal szempontjából, mi viszont nem tartozunk közéjük a miniszterelnök szerint.

A pénz másodlagos

Az uniós vakcina-beszerzésről nem tudott újakat mondani Orbán. Szerinte „a brüsszeli bürokratáknak” az volt a fontos, hogy minél olcsóbban tudjanak oltóanyagokat szerezni.

Nekünk ezzel szemben a pénz nem lényegtelen, de az élettel szemben másodlagos

– mondta Orbán. Azt nem árulja el a Fidesz, hogy mennyibe kerülnek a kínai és orosz vakcinák, amiket különutasként szerzünk be.

A nyitásról szólva

Orbán azt mondta, ő is érzi a sürgetést, megérti, hogy mindenki szeretne nyitni, „ez egy emberi dolog”. Már édesanyja is arra sürgeti, hogy „csináljon valamit”, de az elmúlt nap számai is azt mutatják, hogy okosan és megfontoltan kell nyitni. Ezért kell nemzeti konzultációt tartani.

Igazat adott a vállalkozóknak abban, hogy a számukra megítélt bértámogatás utólagos kifizetése nem volt szerencsés,

ezért megváltoztatják a rendszert, és mostantól előre utalják a kifizetéseket. Egy újabb programot is indítanak számukra, a magyar kkv-k 10 millió forintos hitelt vehetnek fel nulla kamatozással 10 évre, három éves moratóriummal.

Előnyöket kaphatnak a beoltottak

A vakcinaigazolás kérdésében Orbán még nem akar állást foglalni, de mindent elképzelhetőnek tart, ha azt az emberek elfogadják. Nem lát abban ördögtől valót, ha azok számára, akik már védettek, valamivel gyorsabb nyitást tesznek lehetővé. De ez azon múlik, mit mond a többi magyar erről a konzultációban, hiszen lesznek olyanok, akik március közepéig még nem kapnak oltást, ők érezhetik ezt méltánytalannak.

Orbán azzal zárta az interjút, hogy „attól szép a mi országunk, hogy ilyen bonyolult”.

loading...