A fideszes képviselő kérdése után kifakadt a portugál elnök az EP-ben

Január 1-jétől Portugália tölti be az EU soros elnökségét, amelynek hivatalos indulását a dél-európai ország programjáról szóló európai parlamenti vita jelenti. António Costa, Portugália miniszterelnöke már az első beszédében félreértetlen üzenetet küldött azoknak, akik ellenezték a jogállamisági mechanizmust.

A portugál kormányfő úgy foglalta össze az elnökség előtt álló feladatokat, hogy

itt az idő, hogy cselekedjünk egy igazságos, zöld és digitális helyreállításért.

Miután Costa ismertette országának soros elnöki programját, a képviselők kérdezhettek tőle

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke arról beszélt, hogy azt szeretné, ha az európaiak minél hamarabb visszakapnák a járvány előtti életüket, ennek azonban a beoltottság a feltétele, amihez nincs elegendő vakcina. Gál szerint ez meggyengíti az uniós intézményekbe vetett bizalmat, de ugyanez a helyzet például az illegális migráció megállítása terén, amely szintén egy elvárás az EU felé.

A kormánypárti politikus garanciát kér arra az elnökségtől, hogy a jogállamisági vizsgálódás nem lesz eszköz a zsarolásra, és ezzel együtt kijelentette, hogy elfogadhatatlan Vera Jourova bizottsági elnök azon kijelentése, amelyben pénzelvonással fenyegette a magyar kormányt.

A parlamenti vita végén António Costa válaszolt mindenkinek aki felvetette a jogállamiság kérdését:

egyrészt azt mondta, hogy az elnökség haladni szeretne a függőben lévő 7-es cikkes eljárásokkal, másrészt pedig kijelentette, hogy aki megszegi a jogállamiságot, nem képezheti az Európai Unió részét, aki megsérti az alapvető európai értékeket, nem lehet az Európai Unió tagja.

Norvégia figyelmeztet, miután 23 idős ember meghalt a koronavírus elleni oltás beadása után

loading...