„Erős eszközt adtak a kezünkbe, és nagyon sok pénzt blokkolhatunk” – Orbánnak üzentek az Európai Bizottságból

Kép forrása: AFP
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az osztrák Der Standard című lapnak adott interjújában üzent Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek:

Nagyon erős eszközt adtak a kezünkbe az állam- és kormányfők a jogállamisági rendelet támogatásával, amely január elseje óta hatályban van és alkalmazni is tudjuk azt, így „nagyon sok pénzt blokkolhatunk” például nagy magyar állami beruházások kifizetéseinél.

Már zajlik is egy nagy horderejű per, amelyben tegnap volt meghallgatás Luxemburgban és amelyben akár a magyar igazságszolgáltatás függetlenségéről is ítélet születhet nyár-ősz körül.

Jourová nyomatékosította, hogy

a rendelet január 1-je óta hatályban van, és alkalmazhatják is. Egyértelmű jogi kompetenciájuk van, amelyet a kormányfők aláírtak.

A Der Standard a Bizottság elnöke által elmondottak alapján azt írja, hogy hiába próbál időt nyerni a magyar és a lengyel kormány azzal, hogy a jogállamisági rendelet szövegét az Európai Bíróságra viszik:

a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar, vagy a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben.

Az interjú vége felé Jourová kifejtette, hogy a 7-es cikk szerinti eljárások frusztrálóak és nem is elég hatékonyak, ezért jó, hogy most megszületett a jogállamisági mechanizmus, ami egy nagyon hatásos eszköz.

Az alelnök utalt arra, hogy elsősorban az állami projektek kifizetésének blokkolására/levágására szolgál, hogy a magánszektori szereplőket lehetőleg védje az ország kormányát célzó szankciók negatív hatásaitól.

Orbánék mindig azt mondják, hogy Brüsszelben a magyar népet támadják, amikor jogállamiságról van szó, de a biztos ezen utalásával a fideszesek előtt is nyilvánvalóvá válhat:

az EU nem a magyar népet bünteti, hanem a népet elnyomó autokrata vezetést, a Fidesz-kormányt.

loading...