Joe Biden felmondta az esküt, mostantól ő az USA 46. elnöke

Kép forrása: AP

Joe Biden felmondta az elnöki esküt, mostantól ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Az ünnepség Amy Klobuchar demokrata szenátor beszédével indult, aki a kongresszus épületének két héttel ezelőtt ostromára utalva kijelentette:

ez az a nap, amikor a demokráciánk feláll a padlóról, leporolja magát, és azt teszi, amit Amerika mindig is szokott – haladni kezd előre.

Az Egyesült Államok 46. elnökét John Roberts, a legfelsőbb bíróság főbírója eskette fel, Biden eskütétele előtt Kamala Harris alelnök is felesküdött az alkotmányra. A CNN szerint az elnök eskütételéhez használt Biblia 1883 óta van a Biden-család tulajdonában.

A beiktatáson nem vett részt Donald Trump volt elnök. Ő reggel helikopterrel hagyta el a Fehér Házat, és rövid beszédet mondott az Andrews légitámaszponton. Ott volt viszont Mike Pence volt alelnök és az Egyesült Államok korábbi elnökei:

Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton.

A ceremónián Lady Gaga énekelte el az amerikai himnuszt és Jennifer Lopez is fellépett.

Eskütétele után Biden elmondta első elnöki beszédét is

„Ez amerika napja, ez a demokrácia napja! Nem egy jelölt győzelmét ünnepeljük, hanem egy ügyét. A demokrácia ügyét. Az emberek akarata győzőtt. A demokrácia törékeny, de a demokrácia nyert”

– mondta Biden, aki szintén megemlékezett arról, hogy két hete zavargások voltak, ám most „egységesen” újra itt állnak, és a demokráciát ünneplik, és nézeteltéréseiket félretéve az országért dolgoznak.

Ezután köszönetet mondott a beiktatásán jelenlévő elődeinek, Barack Obamának és George W. Bushnak, illetve Jimmy Carternek, aki ugyan nincs ott, de telefonon beszéltek. Donald Trumpot meg sem említette.

Beszédében megígérte:

egyesíteni fogja az amerikai nemzetet.

loading...