Orbán lazább kapcsolatot akart a Néppárttal, de amit most készülnek adni neki, az a legrosszabb rémálma lehet

Kép forrása: Olivier Hoslet/MTI/EPA

A Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt, aminek érdekében már egy munkacsoportot is létrehoztak, értesült a Politico.

Az ötfős testület arra vonatkozó javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni. Azt is szeretnék elérni a Politico szerint, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett legyen elegendő az egyszerű többség.

A néppárti frakció keddi ülésén megválasztották az öt tagot, közöttük Othmar Karast, aki legutóbbi Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte. De nem csak Karas ütött meg a múltban kemény hangot a Fidesszel szemben:

a testület másik négy tagjáról (Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht, Esteban Gonzalez Pons) is elmondható, hogy a Fidesz kemény kritikusainak számítanak.

A képviselőcsoport február végéig szeretne dönteni az eljárási szabályzat módosításáról. Most már nem ragaszkodnak ahhoz, hogy előbb az Európai Néppárt döntsön a felfüggesztett Fidesz sorsáról, erre ugyanis legkorábban ősszel kerülhet sor. A néppárti frakció tervei között az is szerepel, hogy a jövőben nem jelent automatikus frakciótagságot, ha egy párt néppárti színekben szerez EP-s mandátumokat.

Egy módon kerülheti el Orbán Ceausescu sorsát – megdöbbentő kijelentést tett a Kossuth-díjas magyar író

loading...