Jókora meglepetést okozott Orbán Viktor az EU-s költségvetésről szóló rendkívüli csúcstalálkozón

Kép forrása: Virginia Mayo/AP

Lájkold az Ellenszél Facebook-oldalát, hogy értesülj a legfontosabb posztokról!

A magyar miniszterelnök sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni.

Orbán Viktor már azzal hatalmas meglepetést okozott, hogy besétált a sajtónak fenntartott terembe az EU-s költségvetésről szóló rendkívüli csúcstalálkozón. A magyar miniszterelnök – aki évek óta nem tart sajtótájékoztatót Brüsszelben, és a többi tagállam vezetőjével ellentétben az érkezésnél sem nyilatkozik – most megjelent, és nyilatkozott is.

Orbán nemcsak megjelenésével, hanem mondanivalójával is meglepte a sajtót. A miniszterelnök arról beszélt, hogy ambiciózus uniós költségvetésre van szükség, ennek érdekében pedig az kell, hogy a tagállamok támogassák az EP álláspontját, mely szerint

a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmüknek 1,3 százalékát fizessék be a közös kasszába

– hozzátette, hogy:

Ha erős Európát akarunk, akkor be kell fektetnünk.

Ez az összeg sokkal több, mint ami a jelenleg ismert javaslatban szerepel. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt pénteken benyújtott dokumentumában 1094,8 milliárd eurós keretösszeget határozott meg, ez a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének 1,074 százaléka.

Nem tudjuk, hogy mi áll Orbán Viktor meglepetésének hátterében. Talán fél, hogy a Brüsszel-ellenes megszólalásai és a büntetések végre nem hajtása miatt (lásd a lenti cikkünket) kevesebb pénzhez jut a jövőben Magyarország, és ők sem tudnak majd annyit zsebre vágni?

Hiába bünteti meg a kormányt az EU, Orbán egyszerűen nem veszi figyelembe – ezt rajtunk fogják leverni

 

loading...