Kijöttek a legfrissebb eredmények, kiderült, melyik a legerősebb ellenzéki párt – Te kitalálod?

A választások után már a közös jelölteken kívül a pártokkal kapcsolatos szimpátia is mérhető. Az IDEA Intézet 2019. október 29 – október 31. között végzett közvélemény-kutatásából az alábbiak derülnek ki:

A felmérés érdekessége, hogy a DK több területen is aratni tudott, ugyanis birtokolja a legerősebb ellenzéki párt címét, és a legnépszerűbb női politikus is a soraiból kerül ki Dobrev Klára EP-alelnök személyében. Dobrev egyébként a férfiak között is a legnépszerűbb, rögtön Karácsony Gergely után.

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 9 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknak pedig a 14 százaléka támogatja, amellyel továbbra is az ellenzék legnagyobb pártja. A Jobbik támogatottsága nem változott, 7 százalék a teljes népesség és 9 százalék a biztos szavazó pártválasztók körében. Az MSZP és a Momentum nyáron még azonos méretű szavazótábora egymáshoz viszonyítva apró elmozdulást mutat. A szocialisták támogatottsága a teljes népesség körében öt, a Momentumé hat százalék. Utóbbit a biztos szavazó pártválasztók 9, az MSZP-t 7 százaléka támogatja október végén.

A teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP támogatottsága egyaránt két százalék.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. október 29 – október 31. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

loading...