Valami nagyon beindult: történelmi csúcsponton a DK – megkerestük az okokat

Kép forrása: Ellenszel.hu - Jabronka Richárd

A ZRI Závecz Research: az 1000 fő telefonos megkérdezésével, április 15-e és 25-e között végzett reprezentatív felmérésben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy május 26-án, az EP-választáson kire szavaznának. Meglepő eredmény született.

a felmérés alapján az EP-választáson biztos szavazó pártválasztók körében:

a Fidesz 57 százalékon,
az MSZP 12 százalékon,
a DK 11 százalékon,
a Jobbik 6 százalékon,
a Momentum 5 százalékon,
az LMP 4 százalékon,
a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékon,
a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Liberálisok 1-1 százalékon áll.

Szembetűnő, hogy a DK nagyon erős, 11%-os támogatottságot élvez, alig lemaradva az MSZP-től. (Az 1%-os különbség hibahatáron belüli érték.) Korábban már az Ellenszélen is beszámoltunk róla, hogy a Demokratikus Koalíció pozitívan állhat neki a választásoknak, hiszen láthatóan felívelőben van.

Mi lehet az oka a DK fokozatos népszerűség-növekedésének?

Talán a Demokratikus Koalíció az egyetlen olyan párt, amely következetesen képviseli a vállalt értékeit. Erre Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke is utalt a DK kampánynyitóján. Úgy fogalmazott:

„Nem kell taktikázni, nyugodtan lehet nemet nyomni az igazságtalan családvédelmi akciótervre, nem kell tartózkodni” – elővetítve ezzel, hogy a DK nem lesz soha megalkuvó, akkor sem, ha némely döntése népszerűtlen az adott pillanatban. A közvélemény-kutatás is mutatja, hogy hosszabb távon az értékekhez való ragaszkodás meghálálja magát.

A másik nagyon fontos eleme a DK sikerének, hogy a választópolgárok érzik, ha egy politikai közösségben rend van. A Demokratikus Koalíció egyedinek számít az ellenzéki palettán, (beleértve a demokratikus és a nem demokratikus pártokat is) ahol nincsenek belharcok, pozíciókért való furakodások, újságíróknak szivárogtatások, hanem egységes fellépés van a Fidesszel szemben. Egyáltalán nem kell csodálkoznunk azon, hogy a magyar szavazó ezt jobban értékeli, mint a piszlicsáré balhékat.

Fontos kiemelni Dobrev Klára személyét, aki jelenleg a legnépszerűbb politikus. A Medián mérése hibahatáron túl is egyértelmű győztesnek hozza ki őt mind népszerűségben, mind ismertségben. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy az európai értékek radikális felvállalása, az Európai Egyesült Államok eszménye melletti kiállás, és egy nagyon lelkiismeretes kampány (országjárással, folyamatos pörgéssel), amit a DK EP-listavezetője képvisel, azt a szándékot tükrözi a válaszók felé, hogy ez a párt valóban komolyan gondolja a választásokat, és képviselni szeretné a magyarokat az Európai Parlamentben.

Ahogy a választás napjához közeledünk, annál inkább érvényes, hogy a bizonytalanok is döntenek a pártpreferenciájukról. Láthatóan a DK az egyetlen olyan demokratikus párt, amely képes megszólítani őket. Ha ebben az ütemben halad a növekedése, ahogy azt mondani szokás: „ebből még bármi lehet.”

Jabronka Richárd

loading...