A DK tarolt a kampánynyitójával – három dologban mindenkit felülmúltak!

Nem szeretem a kampánynyitókat, sem azokat a politikai nagyrendezvényeket, ahol diadalittas szónokok próbálják elmagyarázni, hogy az ő pártjuk a legjobb. A DK vasárnapi rendezvényét mégis megnéztem, mert kíváncsi voltam rá, hogy Dobrev Klára, (aki éles terepen nem leszerepelt, de a szakmában már sokat bizonyított politikus) mivel rukkol elő.

Sokan tudósítottak a Demokratikus Koalíció kampánynyitójáról, éppen ezért a legfontosabbakat emelném ki a párt és a felszólalók mondandójából és azok hátteréből.

1, Mindenekelőtt vitathatatlan Gyurcsány Ferenc állítása, miszerint a Demokratikus Koalíció soha, egyetlen percig nem alkudott meg a Fidesszel, sem politikai, sem üzleti ügyben, és hogy az európaiságot, az EU-s értékeket nemcsak frázisok szintjén puffogtatja a DK, hanem karakteresen kiáll mellettük, még akkor is, ha népszerűtlenebb lesz egy-egy szavazáskor.

„Nem kell taktikázni, nyugodtan lehet nemet nyomni az igazságtalan családvédelmi akciótervre, nem kell tartózkodni – utalt a DK szavazására a pártelnök.”

2, Dobrev Klára egyaránt foglalkozik a hosszútávú jövőképpel, az Európai Egyesült Államok eszményével, (amihez közelebb járunk, mint azt gondolnánk), és egyaránt azokkal a konkrétumokkal, amelyeket listavezető EP-képviselőként kiharcolhat. Az európai politizálás ezen elemei közvetlenül érintenek minket, kihatnak az életünkre és direktben befolyásolják azt!

Ilyenek többek között:

  • az európai minimálnyugdíj
  • az európai minimálbér
  • az európai családi pótlék
  • a mindenkinek járó európai egészségügyi ellátás

A tényadatok mellett fontos megjegyezni, hogy a DK EP-listavezetője érzelmileg is megérintő beszédet mondott. A számok és statisztikák javulásán kívül, ahogy azt a DK-t jellemző előző pontban is írtam, nagyon fontos, hogy egy politikus ne legyen csak azért megalkuvó, mert egy ügy nem hoz annyit a konyhára. Rendkívül megindító volt, hogy Dobrev Klára a külföldre kivándorolni kényszerült fiatalokat felkarolva, egy nagymama személyes példáján keresztül, könnyeket ejtve állt ki azokért, akiket a Fidesz üldözött el, és akikkel senki nem foglalkozik. A DK elkötelezettje annak, hogy akik az Orbán-kormány miatt kényszerültek külföldre, mindannyian hazajöhessenek.

Érdemes megemlíteni a következő bekezdésem előtt Molnár Csaba emlékezetes mondatát a rendezvényről, miszerint „Orbán Viktor belevaló srác, mármint a cellába.”

3, A harmadik pont ugyanis, amit szeretnék kiemelni, hogy a meghurcolt, a Fidesz-média által undorító eszközökkel lejáratott Nagy Blankán kívül a DK egy olyan embert is meghívott a kampánynyitójára, akivel szolidaritást vállalt, és akit az EP-listájára is feltett szimbolikusan: Czeglédy Csabát. Ő az a politikus, akit nyilvánvalóan koncepciós eljárás során akart tönkretenni a Fidesz, és aki mellett egy valóban demokratikus pártnak ki kell állnia. Örömömre szolgált, hogy a DK ezt bevállalta, nem az esetleges következményektől tartott, hanem teljes mellszélességgel vallja azt, hogy Orbán való a cellába, nem pedig Czeglédy Csaba!

Mindent összevetve, a Demokratikus Koalíció a stabil elveivel- és értékvállalásával, a hiteles politikusaival, az európaiságával és a politikai üldözötteknek nyújtott szolidaritásával tarolt az EP-kampány kezdetén!

loading...