Minden fideszes aljasságról kipakolt Szabó Bálint: fejek hullhatnak Kubatov stábjában – nagyinterjú

Kép forrása: Szabó Bálint Facebook-oldala

Kitálalt Kubatov Gáborról és a szegedi Fidesz eszközeiről Szabó Bálint, aki Botka Lászlót minden lehetséges felületen támadta, most azonban éles kritikákat fogalmaz meg a helyi kormánypárt csapatáról, illetve a Szegedre ejtőernyőztetett fideszesekről, akiknek szerinte semmi keresnivalójuk a városban. Ő maga polgármesterjelöltként indul el, de az még várat magára, hogy Kubatov fideszes jelöltjével szemben, vagy a Fidesz-kormány által támogatását élvezve. Állítása szerint nemrégiben a helyi fideszes vezetők megbízásából koncepciós eljárás alá vonta őt a rendőrség, és házkutatást is tartottak nála. Feljelentetést tett az SZTE székházbérlése kapcsán, azt mondja, már valakit gyanúsít a rendőrség. Szabó Bálinttal beszélgettünk.

Ellenszél: Miről szól a Mindenki Szegedért Mozgalom?

Szabó Bálint: A Mindenki Szegedért Mozgalom évek óta ellenzéke Botka Lászlónak és a jelenlegi városvezetésnek, ugyanakkor én soha nem voltam fideszes. A Fidesz számomra országosan sem, helyben pedig különösen nem vállalható.

Maga a mozgalom alakulásától kezdve olyan emberekből verbuválódott, akik nem szeretik a politikai csatározásokat. A városvezetéssel szemben alternatívát állító, a helyi Fidesszel semmilyen közösséget nem vállaló csapat vagyunk. A nevem ugyan országosan ismertté vált, főként a Szeviép-ügynek köszönhetően, de a Mindenki Szegedért főleg helyi problémák megoldásával kíván foglalkozni. Ilyen a Cserepes téri piac, a Mars téri piac, a Felső-Tisza Part rendbetétele többek között, hogy néhány példát említsek. A Mindenki Szegedért Mozgalom megalakulása legalább olyan kritikája a helyi városi ellenzéknek is, mint a városvezetésnek. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ránk nem lenne szükség, ha a helyi Fidesz bármilyen látható közösségi tevékenységet folytatna.

Korábban azt nyilatkozta, hogy mindenképp elindul polgármesterjelöltként Szegeden. Merész vállalás ez a Fidesz jelenléte és Botka László fölénye mellett. Kívánnak-e listát és egyéni jelölteket is állítani?

Egyesületté szeretnénk alakulni, beadtuk a névhasználati engedélykérelmet a Városházára, abból az okból, hogy minden körzetben állíthassunk egyéni képviselőjelöltet. Magam nemcsak polgármesterként indulok, hanem egyéniben is, Felsővárosban. Ha a szegediek úgy döntenek, hogy a mozgalmunkból 1-2-3 embert juttatnak be, akkor ez lesz az útja, hogy tegyünk a városért, de van egy olyan forgatókönyv is, mely szerint a kormányzat beáll mögénk és a programunk mögé, ehhez persze az kell, hogy a Fidesz ne állítson külön jelöltet.

Összefüggésbe hozták a Fidesszel, mint olyan katonát, aki feladatául kapta, hogy üsse a helyi városvezetést, kötötték már Lázár Jánoshoz, és ez csak a közelmúlt. Hirtelen nagyon keményen kiállt Kubatov ellen, és a legutóbbi, B1 blognak adott interjújában konkrétumokat is felhozott a Fidesz helyi csapatának eszközeiről. Mi történt, összeveszett velük?

Én nagyjából, mivel a mozgalmunkban is rengeteg átfedés van, (akadnak köztünk Fidesz-pártiak és baloldaliak egyaránt) képben voltam mindig, és tudtam, hogy mi a helyzet a helyi Fideszben. Láttam, hogyan verik szét a Szegedma.hu-t, hogyan csinálnak belőle hazugságokkal és rágalmakkal teli, Origo-szintű propagandaoldalt. Először azt hittem, hogy lehet jó is, ami itt elindul, mármint ha a helyi Fidesz működésébe fentről beleszólnak, mivel az Szegeden rémgyenge volt, de a Fidesz pártigazgatójának érkezésével nyilvánvalóvá vált, hogy a helyzet csak rosszabb lesz, mert amikor láttam, milyen eszközökkel dolgozik Kubatov jobbkeze, Maróti Gábor, onnantól azt mondtam, hogy velük nem közösködöm.

Mikor került kapcsolatba a szegedi Fidesszel, milyen ügyekben működtek együtt?

Többször történt Maróti Gábor részéről megkeresés felém az ügyben, hogy információkat szeretnének tőlem kapni, Botka miniszterelnök-jelöltsége kezdetén. Én akkor visszautasítottam őt. Azt mondtam, hogy ha segíteni akarnak nekem, akkor a sajtónyilvánossággal tudnak. Szerettem volna, hogy a tevékenységem, az ügyek, amiket képviselek, jelenjenek meg azokban a sajtóorgánumokban, amelyekre ráhatással tudnak lenni.

Amikor megérkezett az erősítés a helyi Fideszbe Kobza Miklós és társai személyében, újra megkerestek, de akkor végképp nem akartam velük kooperálni, kértem is, hogy egyáltalán ne keressenek engem ebben az ügyben. Erre Kobzáék azt mondták, hogy „sok sikert kívánunk Lázár Jánossal neked!” – ebből számomra egyértelművé vált, hogy ők oda kötnek engem.

Egészen konkrét dolgokkal állt elő a Kubatov-csapat megbeszéléseiről. Azt állította, hogy Ujhelyi István házához is ők vezényelték ki a drónt. Honnan vannak ennyire belterjes információi?

Szinte az összes szegedi önkormányzati képviselővel, akiket a Fidesz delegál, van valamilyen fajta kapcsolatom, rendszeresen leülünk beszélgetni. Több olyan emberrel konzultálok, akik részt vesznek ezeken a Kubatov-féle üléseken. Akikkel viszont nekem semmiféle viszonyom nincs és nem is akarom, hogy legyen, az Bartók Csaba, Tápai Péter és Halkó Pál. Ők a helyi Fidesz vezetői. Rajtuk kívül a választókerületi elnökökkel, az egyéni vagy listás képviselőkkel tartom a kapcsolatot.

Ők elmesélték Önnek azt, hogy Kubatov Gábor milyen eszközökhöz nyúl azért, hogy erősítse a helyi Fideszt? A drónról is ők szolgáltattak információkat?

Igen. Illetve a Szegedma.hu-nál azért dolgoztak korábban még újságírónak nevezhető emberek is, ők is folyamatosan panaszkodtak arra, hogy mivé silányult a Szegedma.hu. És igen, ezt is konkrétan egy Szegedma.hu-s kollega mondta, hogy ez onnan indult, Kubatovtól.

Több képen is együtt szerepel Lázár Jánossal, ahogy említette, még a helyi Fidesz is hozzá társítja. Milyen minőségben és hány alkalommal találkozott vele? Most, hogy házkutatást tartott Önnél a rendőrség, miért nem védte meg Önt?

Lázár Jánossal a kapcsolatom régre vezethető vissza. Háromszor-négyszer egy vásárhelyi ügyben kerestem meg őt, mint polgármestert, utána a Miniszter úrral szakmailag dolgoztunk össze, nem politikailag. Két kártalanítási program lemenedzselése volt a mi közös munkánknak a metszete. A K’Art kapcsán ez ki is fújt, mert pattog a labda közte és a vásárhelyi polgármester között. Van erre vizsgálóbizottság, annak várjuk az eredményét. A Szeviép-ügyben a folyamat átnyúlt, most is tart egyébként. Jelenleg a Gulyás Gergely vezette miniszterelnökséggel és a pénzügyminisztériummal van egyfajta kapcsolatom.

Ami arra a kérdésre irányul, hogy ő miért nem véd meg: erre nincs igényem, azt gondolom, meg tudom magam védeni. Egy koholt váddal próbálnak engem most hírbe hozni. Azt állítják, hogy cégemmel tiltott pénzügyi tevékenységet végeztem, mégpedig azzal, hogy követelést vásároltam. Ők azt gondolják, tudniillik, hogy amikor a Szeviép kapcsán (nyilván láttam a Lázár Jánossal való találkozásaim során, hogy ez az ügy halad előre), én ekkor jó üzleti érzékkel felvásároltam a követeléseket a károsultaktól. A valóságban ez nem így történt. Az elejétől kezdve volt egy szerződésem a károsultakkal, vagy munka, vagy sikerdíjért dolgoztam nekik és ez alapján a szerződés alapján (2011-2012-ben köttetett a zöme) jártam el. A károsultak megkapták a követeléseik 100%-át az államtól, és én abból kértem el a sikerdíj százalékát. Én tehát követelést nem vásároltam. Az MNB lefolytatott egy előzetes vizsgálatot, ők megállapították, hogy nem történt tiltott pénzügyi tevékenység, az erről szóló papírt a napokban viszem be a rendőrségre, és bízom benne, hogy megszüntetik a nyomozást.

Ha szakmai kapcsolatot még most is ápol Lázárral, akkor neki ezt azért említette gondolom, hogy történt egy kemény betámadás a rendőrség részéről, mégpedig, – ahogy azt állítja – a szegedi Fidesz embereinek megbízásából. Mit gondolhat a miniszter a párttársairól és az egész ügyről?

Mióta az ügy kirobbant, én nem beszéltem Lázár Jánossal, sőt, korábban sem már, idén egyáltalán nem. Most már élő kapcsolatunk nincs. Bármilyen rendezvény van, ahol össze lehet futni, akkor összefutunk, de ilyen kapcsolatunk már nincsen. Ő teszi a dolgát Vásárhellyel kapcsolatban. Amiben őt tudom feltétlenül támogatni, az a Dél-Alföld régió fejlesztésében végzett tevékenység, ezek közül is főként az, ami Szegednek fontos és érdeke, de én nem gondolom, hogy Lázár Jánosnak Szeged vonatkozásában szerepet kéne kapnia. Ezt határozottan mondom is, és e tekintetben el is határolódom. Tehát a Mindenki Szegedért Mozgalom ezen túlmenően, ami a regionális feladataihoz sorolható, nem akar együttműködni Lázár Jánossal sem. Ő egy vásárhelyi térségű politikus, azzal foglalkozzon!, illetve a Miniszterelnök Szabadkán úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy ő a Dél-alföldi régióban a Magyar Kormány teljhatalmú embere a fejlesztéseket illetően.

Kobza Miklósról azt mondta, hogy az SZTE őt ál-foglalkoztatás keretében alkalmazza. Miért nem tesz büntetőfeljelentést, ha tudomása van erről?

Már megtettem. Az SZTE a szocialista kormányok idején sem volt pártkifizetőhely. Az egyetemi autonómia elég erős itt Szegeden, és az egyetem itt meg is maradt függetlenként. Az első megdöbbentő tapasztalásom az volt, amikor az SZTE pályáztatás nélkül kibérelte a Szeviép székházat. Én annak kapcsán kikértem az iratokat, amelyekből kiderült, hogy valóban nem pályáztatták, lehettek volna sokkal jobb lehetőségek. Ennek ellenére az első fokon elítélt Baranyi Sándor fiától kibérelték a Szeviép székházat, akkor éreztem, hogy itt valami nem kerek. Utána telt-múlt az idő, (ez tavaly ősszel volt) csiripelték az egyetemi madarak novemberben, hogy Kobza Miklóst állítólag felvették az egyetemre. Ezután közérdekű adatigénylésben kikértem, és megkaptam, hogy Kobza ott dolgozik havi 700 ezer forintért, a feladata, hogy a felvételi számokat javítsa, határozott idejű munkaviszonyban, éppen csak a kampányba nem lóg bele (augusztus vége), de gondolom, meg lehet ezt hosszabbítani.

Gyakorlatilag, amikor ezzel szembesültem, azt gondoltam, hogy a két eset összefügg, és a kancellárt szerintem egyesek így akár befolyásolhatták is, mármint hogy a székházbérlésből nem lesz ügy, cserébe ezért nyújtson valamit, alkalmazza Kobzát! Ennek a csomagnak a részeként én feljelentést is tettem a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon, elindult az eljárás, és ha érdeklődik esetleg Békés megyében, szerintem azt is elmondják, hogy kit gyanúsítanak, mert most már úgy tudom, hogy van is egy gyanúsított a kancellári pályázatok fényében. Júliusban lejár a kancellárnak is az 5 éves mandátuma, ő újra pályázott, de úgy tudom, mások is beadták a pályázatukat.

Mit tud a Fidesz szegedi terveiről? Jelen állás szerint még most sem tudtak felmutatni senkit, aki kihívója lehetne Botka Lászlónak. Arról is vannak információi, hogy kit akarnak indítani?

A Fidesz négy embert mér, pontosabban ezek Kubatov Gábor kutatásai: Szabó Gábort, az egykori rektort, Ádám Attilát, ő egy szegedi ügyvéd, aki érdekes módon a volt polgármester Bartha Lászlónak a köréhez tartozik, méri ezen kívül Nemesi Pált, ő az Iparkamara jelenlegi elnöke, illetve Bartók Csabát, aki a helyi Fidesz elnöke, volt kézilabdázó. Utóbbi hármat azért méri, mert rájuk gondol, mint esetleges polgármesterjelöltek. Szabó Gábort pedig azért méri, mert egyetemi és egyházi körökben (ugye ez egyet jelent nálunk a Püspök úrral), felmerült az ő neve, mint egy köztiszteletben álló, Botka László által is elismert személy. Ugyanakkor én úgy tudom személyesen Szabó Gábortól, hogy őt erről nem kérdezték meg, ami ugye udvariatlanság, másfelől pedig ő ezt köszöni szépen, nem vállalná.

Jelen pillanatban ezek a variációk léteznek. Van egy elképzelés Szabó Gáborról, egy elképzelés a pártjelöltről, de én azt mondom, hogy ahhoz, hogy Botka Lászlót le lehessen váltani, arra kizárt, hogy fideszes jelöltnek esélye legyen. Egy független, a baloldaliak felé is nyitott embernek, aki nyilván a fideszesek szimpátiáját is el tudja nyerni, annak lehet szerintünk egyedül esélye. Én nyilván nem hiszek ebben, és ez a különbség Gábor meg köztem, hogy nem hiszek abban, hogy ezt pártfrontból meg lehet csinálni, másrészt mitől lesz az jobb helyzet, hogy egy kézi vezérelt városvezetés helyében jön egy még kézi-vezéreltebb és még feljebbről irányított városvezetés. Erre mondtam azt a nem túl szerencsés mondatot, hogy ha Botka László és a szegedi Fidesz jelöltje között lehetne választani, akkor inkább Botka László. Azért van ez a mozgalom és azért vagyok én is személyemben, hogy legyen egy harmadik út.

A három Fidesz által támogatott jelöltből melyiket hoznák ki végül Botka kihívójának?

Egyértelműen Bartók Csabát akarnák ők. Tehát, ha valamiért győzedelmeskedik az a Kubatov-féle vélemény, hogy egy echte pártkatona kell ide Szegedre (ez szerintem annak a beismerése, hogy Botka László marad, de a Fidesz megpróbál néhány pozíciót megszerezni), akkor egyértelmű, hogy Bartók Csaba lesz a jelölt, a másik két ember ismeretlen. Ennyi idő pedig már nagyon kevés ahhoz, hogy egy embert megismertessünk, bejárassunk. Én egyébként már ezért decemberben bejelentettem a polgármester-jelöltségemet. A népszerűségem is elkezdett növekedni. Saját mérés szerint 55%-on áll Botka, egy meg nem nevezett fideszes jelöltnek 22%-os támogatása van, mi 11%-ról indultunk és most 18%-nál tartunk. Tehát nagy különbség nincs fideszes jelölt és köztem, de az enyém még érdemben növelhető.

Nem fogja a Fidesz zokon venni azt, hogy ennyire támadja most is nyíltan Kubatovot?

Ez egy nagyon erős figyelemfelhívó fogalmazás: az az ember, aki 10 éve szembe megy Botkával, azt mondja, hogy inkább Botka, mint Kubatov vlamelyik embere, akkor ott nagyon nagy baj van. A hétvégi interjú is kiverte a biztosítékot, többen kerestek ezzel kapcsolatban, de inkább érdeklődtek, hogy tényleg ekkora baj van Szegeden? Mert ugye eddig valóban az látszott a másik oldalon egyértelműen, hogy itt minden rendben van, Szabó Bálint megy elől, elvégzi a munkát a fideszesek javára, és aztán lesz egy jelöltünk, és bevesszük Szegedet. Most pedig már látszik, hogy nem erről van szó. Én valóban komolyan gondoltam az elejétől, hogy egy évvel az önkormányzati választások előtt befejezem a kifejezetten Botka László ellenes negatív politikát. Én, ami rosszat el lehetett mondani a polgármesterről, azt elmondtam.

Amik most jönnek ezen túl ügyek, azokkal nem akarok közösséget vállalni, mert ezek már kizárólag kampányízűek és jellegűek. Amiket Baranyi Sándor csinál a Délmagyarban most, az nettó hazudozás. Ennek semmi értelme. Egyedüli értelme lehet az ő számára, hogy a börtönbe ne kerüljön be, de azt pedig nem fogja neki senki elintézni.

Próbálom magam középre pozicionálni, de az határozott véleményem, hogy Kubatov Gábornak és csapatának semmi keresnivalója nincs Szegeden!

Az EP-kampány lezártáig belső versenyeztetés folyik a Fideszben, utalt erre egy korábbi interjújában. Ebben a Miniszterelnök nem is akar részt venni. Mi lesz a végső forgatókönyv?

Azt gondolom, hogy ha a kormányzat komolyan gondolja azt, hogy amit mondanak, hogy Lázár Jánoson keresztül a Dél-Alföld fejlesztése kiemelten fontos, akkor fontos a kormányzatnak Szeged és az is, hogy legyen itt egy térségi együttműködés. Ha ez az elképzelés valóban megvan, és a miniszterelnök ezt magáénak gondolja, azt gondolom, hogy azt fogja mondani, hogy nézzük meg, kit szeretnének a szegediek, akkor ebben az esetben én arra számítok, hogy a kormányzat beállna a Mindenki Szegedért Mozgalom független jelöltje mögé, ha úgy tetszik, egy Tarlós-féle modellben. Azt gondolom, hogy erre van a legnagyobb sansz. Kubatovék azon dolgoznak itt, hogy ennek az esélyét csökkentsék.

Miket tervezhet még Kubatov?

Én megmondom őszintén, hogy mindenre számítok az elkövetkező hetekben, ami csak elképzelhető, és azért ezt meg tudták már mutatni az elmúlt hónapokban, években is, hogy se Botka László felesége, se Ujhelyi István volt felesége vagy családja nem volt szent. Én ugyanerre számítok. Támadtak engem már a személyemmel, a múltammal, támadtak már büntetőjogi eszközökkel, és ha ezzel nem érnek célt, én azt gondolom, hogy magánéletemben is meg fognak támadni. A hétvégén voltunk olyan társaságban, ahol kaptunk arról információt, hogy fideszesek körében a feleségem múltjáról érdeklődnek. Jelenleg ő zongoratanárként dolgozik. Nyilván rajta keresztül is megpróbálnak majd betámadni. Abból a Kubatov Gáborból mindent kinézek, aki egy elítélt gyilkossal is együtt tudott működni a Fradi környékén.

Említene néhány elemet a Mindenki Szegedért Mozgalom programjából, amely mögé beállhatna a kormányzat?

A programunk lényege abban foglalható össze, hogy egy élhető várost szeretnénk. Ez nagyjából három területre terjedne ki. Az egyik a szegediek életminősége, a másik az egészség, a harmadik pedig a nagyívű fejlesztésekre irányul, amelyek képesek lesznek a Dél-Alföld fővárosává visszahelyezni Szegedet.

Szeretnénk a 161 ezres lakosságszámot 200 ezerre duzzasztani. Főként az alföldi térségből kellene bevonzani a munkaerőt, különösképpen az egyetemen keresztül. Az volna a cél, hogy az itt végző hallgatók itt is maradjanak, illetve, hogy a számuk 40 ezer körülire duzzadjon. A kormányzattal együttműködve a jelenlegi szegedi reptér helyén egy nagy ipari parkot létesítenénk, a jelenlegi repteret pedig Szeged és Hódmezővásárhely közé helyeznénk el, már ki is néztük a területet. A Belgrád-Budapest vasútvonalat Szegeden keresztül gondolnánk kiépíteni. A vasúthoz kapcsolódóan még az elővárosi vasutakat Szeged-Makó és Szeged-Szabadka között is felépítenénk. Egyetértek Botka Lászlóval abban, hogy a munkanélküliség alacsony, de amikor befektető érkezne, munkaerőt nem feltétlenül talál. Aláírásokat gyűjtünk és lobbizunk a harmadik szegedi Tisza-hídért, ezzel párhuzamosan egy belvárosi gyalogoshíd épülne, illetve ahogy Budapesten Puzsér Róbert is elképzeli, vigyük ki a belvárosból az autóforgalmat! Aki éves bérletet vesz, annak jelentősen kevesebb pénzbe kerüljön a tömegközlekedés. A parkolási problémát is megoldanánk. Jelenleg ugyanis lehetetlen behajtani a kétirányú utcákba a parkoló autók miatt. Tervezünk továbbá egészség témakörben egy átfogó szűrőprogramot Szegedre és egy levegőszennyezettség-csökkentése érdekében telepített erdőket a városon kívül is.

Azt gondolom, hogy Szegedet nem az ellenállás bástyájává kell tenni, hanem a vezetésnek kutya kötelessége együttműködni a kormánnyal. A Mindenki Szegedért Mozgalom ebben is előnyösebb lehetne, mint a jelenlegi városvezetés.

Jabronka Richárd

 

loading...