Dobrev Klára bekeményített: visszamenőleg kártalanítana mindenkit, akit a Fidesz-törvény megtépázott

Sajtótájékoztatót tartott ma délután Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője. A politikus konkrétumokat fogalmazott meg egy alkotmánysértő törvényről, amelyet a Fidesz még 2011-ben hozott, és amellyel ezreket taszított a mélybe.

Akkor még nem a rendőröket kellett utálnunk

Dobrev Klára szerint nem szabad elfelejtenünk azt a szégyenletes törvényt, amely sok tízezer forinttal ritkította meg a rokkantnyugdíjasok járandóságát. Munkaképtelen embereket minősítettek át egészségessé, miután életbe lépett a 2011-ben beadott fideszes törvény.

A DK Ep-listavezetője emlékeztetett: heteken keresztül hallgattuk azt, hogy minden rokkantnyugdíjas csaló. Aztán a rendőrök, tűzoltók, filozófusok, akadémikusok következtek.

A Magyar Alkotmánybíróság azonban alkotmányellenesnek minősítette ezt a törvényt.

Az AB március 31-ig adott határidőt a kormánynak, hogy javítson a helyzeten, de a kormány a füle botját sem mozdítja. Dobrev Klára elmesélte, hogy egy debreceni lakossági fórumon megkereste őt egy férfi, aki havonta 25 ezer forint járandóságot kap, mióta a Fidesz életbe léptette a rokkantgyűlölő törvényt. Azóta ennyi pénzből kell megélnie.

A DK nem hagyja szó nélkül a Fidesz érdektelenségét

Dobrev Klára elmondta: Strasbourgban már volt rá precedens, de csak egyedi esetben, hogy a szóban forgó törvény EU-s szabályozásokat és irányelveket is sértő mivolta miatt egy rokkantnyugdíjas kiharcolta az igazát. Ez azonban egyedi elbírálás során történt, és mindaddig nem érvényesíthető általánosságban, amíg nem létezik az Európai Egyesült Államok. Az lehetővé tenné, hogy a hasonló törvények esetében az EU-s szabályozás egységesen érvényesíthető legyen mindenkire, akit megkárosított egy önkényes törvény.

A DK így is a tettek mezejére lépett. A politikus elmondta, hogy Varju László és László Imre nevében beadott a párt egy törvényjavaslatot is.

A DK törvényjavaslata kártalanítást írna elő (visszamenőleg is) mindazoknak, akiktől a Fidesz jogellenesen vette el, a 2011-es, alkotmányellenes törvény alapján a járandóságát.

A saját gonosz kormányunktól védene meg minket az Európai Egyesült Államok. Onnantól „soha többé ne kelljen senkinek odajönni hozzám egy 25 ezer forintos járandóságot tartalmazó cédulával” – tette hozzá Dobrev Klára.

loading...