Kiderült az igazság: megnézheted, mennyi pénzed van, amiről talán nem is tudsz!

Megszólalt az MNB az amerikai bankcsődök magyar hatásairól
Kép forrása: MTI

Még a tehetősebb családoknál is gyakran elhangzik a mondat a sarki közértben: „Katikám, ezt írjuk fel tizedikéig, és majd behozom!” Láthatóan a környezetünk nagyobb része hónapról hónapra él, és ehhez nem szükségesek statisztikák, hiszen saját magunk érzékeljük, hogy így van.

A Magyar Nemzeti Banknak mégis sikerült a félretett pénzünket megmérni. Kutatásukban többek között azt írják:

„Csaknem háromezer milliárd forintot tettek félre tavaly a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, emellett majdnem 1500 milliárd forintnyi hozam is keletkezett a számláikon, így az év végén a bruttó pénzügyi vagyonuk már 53 787,8 milliárd forintos rekordon állt.”

A tartozásokkal korrigált nettó pénzügyi vagyon is csúcsot döntött, 44 729,8 milliárd forint volt, ami elméletben azt jelenti, hogy minden egyes háztartás több mint 10 millió forintnyi pénzügyi megtakarítással rendelkezett.

A szórás persze nagy lehet, a legvagyonosabb privátbanki réteg például tavaly is sokat gyarapodott, miközben más rétegek elszegényednek – írja a napi.hu.

Ennek ellenére megnyugtató, hogy a Magyar Nemzeti Bank azt sugallja felénk, hogy minden háztartás elő tud húzni a párnacihából tízmillió forintot, ha nagy szükség van rá.

Éppen emiatt vesszük a karácsonyi ajándékokat gyors kölcsönből, ezért várjuk úgy a fizetésnapot, mint a messiást, és ezért nézünk szomorúan a zálogjegyre, amelyen már az áll: soha nem vehetjük ki a családi ékszert.

Az a baj a statisztikákkal, hogy a bőrünkön érzett hidegrázást, valami kellemesen lágy szellővé kozmetikázzák, és bár jó olvasni őket, minél színesebbek, minél jobb hírt hoznak, azt csak megtapasztalni lehet, mi a valóság…

loading...