Bejutottam Bayer Zsolt előadására: fideszes egyetemistának adtam ki magam – nem volt jó ötlet

Nem is értem, hogy mit vártam pontosan a tegnap esti Bayer show-tól, amit egy XV. kerületi zeneiskolában tartottak. Kíváncsi voltam arra, hogy a mindennapi fröcsögésen kívül van-e valami más tartalom a lovagkeresztes, ötödik párttagkönyves ikon mögött. Titkon pedig már szerettem volna legalább egyszer a szemébe nézni, mert az mégiscsak a lélek tükre.

Színjátékra számítottam. Arra, hogy Bayer majd feláll az asztaltól, és teátrális mozdulatokkal, a hozzá megszokott módon és stílusban adja elő mondandóját Európáról, az európaiságról. Sajnos fel kellett ismernem, hogy ő nem játszik, nem színészkedik, hanem olyan sajátos ideológiával működik, amely távol áll minden józanul gondolkodó embertől.

Tiltakozók a bejáratnál, fotó: ellenszel.hu

A bejáratnál tiltakozók fogadták a részben önként érkező, részben „kirendelt” polgári körös néniket-bácsikat. Zsíros kenyérrel és néhány jó szóval köszöntötték a bevonulókat, akik közül néhányat előrehívtak a rendezők, nekik már nem kellett átesni a reptereket is megszégyenítő biztonsági kapukon, hiszen régről ismert „elvtársak” voltak.

A tömegben már kiszúrtam néhány momentumos kitűzőt viselő srácot, akik csendben somfordáltak a bejárat felé, de többségük fennakadt a szűrőn, másik részük bejutott, és aztán a teremben Soros György maszkban, performansszal lepték meg az ország fröcsögőjét. Vajnai Attila is igyekezett beférkőzni, valamint néhány társa, akik közül szintén tiltakozó jellegű felszólalásokat tettek páran. A kulcs a fideszes aláíróívek kitöltése volt.

Neki annyira nem tetszett az előadás…

Csak akkor mehetsz be a kormánypárt egyik kedvenc újságírójának előadására, ha „aláírsz nekik.” Emellett pedig beszélgetsz kicsit a szúrós szemű fideszes hölgyekkel, akik felveszik az adataidat, és reménykednek benne, hogy végre látnak egy orbánista, bayerista fiatalt. Megkérdezik, mivel foglalkozol, hol tanulsz, miért is érdekel téged az előadás, és amikor ezeket a kérdéseket csillogó szemmel megválaszolod, szinte látod a narancsszínű tüzet a beengedő tekintetében, aki boldogan int a biztonsági őrnek, hogy bemehetsz.

Odabent aztán minden megváltozik. Bayer elkezd beszélni a legnagyobb összeesküvés-elméletek híveit is megszégyenítve a szabadkőművességről, a jakobinusokról, akik a bolsevikok elődjeiként mindenféle konspiratív alkuk által több száz éven keresztül rombolták Európát, Luther Mártonról, aki nem reformálni akart, hanem „visszaállítani a régit.”

Összezörrenés az előtérben.

Nem akarja lenyűgözni a közönségét, nyugodtan ül, és a saját gondolatait mondja, de ezek a gondolatok nem segítenének neki átjutni egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Nem hittem volna, hogy jobban ledöbbenhetek a butaságán, mint a modorán.

Ha akkor nem állnak fel páran, és nem kiabálnak be neki valamit, szerintem sírva könyörögtem volna, hogy hadd mehessek ki erről a történelmet elferdítő, megszállott, eszement előadásról…

Komolyan lesokkoltak a történtek, és nem a szócsaták és bekiabálások miatt, hanem a véleményformáló hallatán. Ez az ember veszélyes. Mindenféle irónia nélkül mondom, hogy Bayer Zsolt veszélyt jelent mindannyiunkra, mert ha a Fideszben ő a szócső, akkor egy soha nem látott, beteg, elborult Magyarország kialakulásának vagyunk a tanúi…

Isten óvjon tőle mindenkit, kiváltképp a Hazánkat!

Jabronka Richárd

loading...