Döntött a Kossuth-díjas művész: elmenekül Orbán elől – kanadai állampolgár lett

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Kertész Ákos Kossuth-díjas magyar író, filmdramaturg 2012. februárjának végén döntött úgy, hogy elege van az orbáni Magyarországból, és kora ellenére végleg elhagyja a hazáját. Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy Kanadába menekült. A mai napon pedig megkapta az állampolgárságot is.

Vásárhelyi Mária a Facebook-oldalán úgy fogalmaz: Kertészt

„a kormánypárti média szellemi verőemberei – neonáci módszerekkel elüldözték Magyarországról.”

Vásárhelyi idézi egy cikkét is az eset kapcsán:

„Éppen egy évvel ezelőtt, 2012. februárjának végén egy nyolcvan éves magyar író, Kertész Ákos rövid közleményben tudatta a hazai közvéleménnyel, hogy a személyét érő folyamatos verbális és fizikai inzultusok miatt elhagyja hazáját, kivándorol Kanadába. Egy zsidó származású magyar író, akit nemcsak a gyökerei, hanem azoknak minden hajszálere Magyarországhoz, a magyar nyelvhez köt, életének alkonyán, nyolcvan évesen úgy döntött, hogy számára biztonságosabb, ha életének hátralévő részét menekültként, egy idegen országban éli le” – emlékezik meg a szomorú esetről az írónő.

6 évvel ezelőtt történt, hogy Kertész Ákos meghozta a döntését. Azóta az Orbán-rezsim teljesen becsatornázta magát mindenhova. Mostanra már képesek bárkit elüldözni, vagy ha ez nem sikerül, tönkretenni.

Kertész már nem volt itthon, amikor bebörtönözték Czeglédy Csabát és a legaljasabb módszerekkel ügyeltek rá, hogy ott is maradjon. Már nem volt itt, amikor a közmédia, mint fogalom teljesen eltűnt ebből az országból, ahogy a független igazságszolgáltatás is. Nem kellett megtapasztalnia egy diktatúra teljes kiépülését, amiből mostanra egyre többeknek elege van.

Gratulálok Kertész Ákosnak az állampolgársághoz! Maximálisan megértem a döntését, és bízom benne, hogy egy másik hazában megtalálja majd a számításait. Ahogy abban is, hogy azok, akik miatt el kellett menekülnie, egyszer hasonlóképp menekülni fognak!

Jabronka Richárd

loading...