Itt a teljes diktatúra: csúnyákat mondott Orbánról a rendező, ezért levették a darabot

fotó: MTI

Először magam sem hittem el, hogy tényleg megtörténik, de aztán amikor olvastam az indoklást, tátva maradt a szám. Eljött a pillanat, amikor Magyarországon azért vettek le egy darabot, mert a rendező elmondta a véleményét a rezsimről.

A Párizsi Magyar Intézet vezetője letiltotta az intézetben csütörtök este bemutatásra kerülő Spiró György darab, a Csirkefej olvasószínházi előadását – adta hírül az esetet az Index.

Az előadás rendezője, Gerzsenyi Bea elmondta a portálnak, hogy miért tették ezt:

“Két nappal a bemutató előtt küldtem egy utolsó meghívót franciául az ismerőseimnek, ebben írtam olyanokat, amik miatt letiltották az előadást”

Az emailban Gerzsenyi többek között arról írt, hogy totalitárius gondolkodás újra felütötte a fejét egy szabadnak mondott helyen is, Magyarországon a félelmet és mások gyűlöletét tápláljak az emberekbe. A korrupció Orbán Viktor vezetésével zsebre teszi a médiát és a jogállamot úgy, ahogy van. Spiró kapcsán megemlíti, hogy a Csirkefej a nyolcvanas években íródott a kommunista rezsim bukása előtt, de manapság újra aktuális, mivel rávilágít a mai Magyarország szomorúságára, sötétségére, abszurditására. “A butaság államvallássá alakult” – fogalmaz.

Semmi valótlant nem állított Gerzsenyi a levelében. Ezt onnan lehet tudni, hogy épp az abban foglaltak szerint jártak el Orbán hűséges katonái.

Szerdán főpróbájuk volt, majd Havasi János főigazgató felhívta azzal, hogy a levél miatt gondolkozik az előadás letiltásán. Két óra múlva egy emailben közölte, hogy letiltja az előadást “az okokat ismered” írta Gerzsenyinek.

Az Index megkereste a Párizsi Magyar Intézet vezetőjét is, Havasi János közleményben reagált, amelyben elismerte, hogy az email miatt került le az előadás a műsorról.

“A Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét. A színdarab a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervbe. A három hónapos próbafolyamat során a rendező minden szakmai kívánságát teljesítettük, egyebek között térítésmentes szállást biztosítottunk számára” – írja Havasi.

Hozzáteszi, hogy

“egy nappal Spiró művének bemutatója előtt tudomásomra hozták, hogy az előadás rendezője, Gerzsenyi Bea olyan levelet küldött szét az esemény kapcsán, mely Magyarországra, a magyar államra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat tartalmaz. Ráadásul a rágalmazó közleményt az intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami további megtévesztésre alkalmas”.

A közlemény azzal zárul, hogy

“ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára a Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható fel. Inkorrekt lépésével a rendező olyan helyzetbe manőverezte intézetünket, magát és társulatát, amelyben nem dönthettem másként, mint hogy a bemutatót töröltem az intézet programjából”.

Szavakat sem találok erre az esetre, de annyi biztos, hogy sem Havasi Jánosnak, sem a hozzá hasonló, diktatúrát kiszolgáló kádereknek nem lesz keresnivalójuk a közéletben egy Fidesz utáni, demokratikus köztársaságban!

Oszd meg ezt a cikket, hogy minél többekhez eljusson, milyen szörnyűséget műveltek az előadással! Csak így lehet esély arra, hogy ne sikkadjon el az ügy!

loading...