Rémes helyzetbe hozzák a nyugdíjasokat – ekkorát még sosem rúgott beléjük a kormány

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

Biztosan láttunk már a Balatonon, vagy valamelyik külföldi üdülőhelyen német nyugdíjasokat. Ők azok, akik aranylánccal, strandos kiegszítőkkel, jó fizikumban sétálgatnak a parton. Süt róluk, hogy nekik már nem kell dolgozni többet, hiszen megszolgálták azt a pénzt, amiből most nyaralásra is bőven futja.

Sajnos mindez a magyar nyugdíjasokról nem mondható el. A kormány egy egészen galád eljárással dobja fejbe az időseket a mentőövvel, amibe kénytelenek belekapaszkodni, máskülönben elsüllyednének.

A legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nem létezik olyasféle nyugdíjkompenzáció, amely a minimálbér töredékét sem elérő nyugdíjasoknak segítséget nyújtana. Idén már Erzsébet-utalványt sem osztott a kormány.

Nem marad más, mint a kiéhezett multik karmába dobni a nyugdíjasainkat

Rengeteg nyugdíjasnak nem maradt más, mint a munkavállalás, ha egyáltalán meg akar élni valahogy. Korábban például kiderült, több százezren kapnak kevesebb, mint 100 ezer forintot havonta, sok ezer idősnek pedig még a 30 ezret sem éri el a nyugdíja. A Pénzcentrum most megnézte, milyen állásokat kínálnak nekik.

Egyre több nyugdíjas szorul rá, hogy valamilyen mellékes után nézzen, mert csak a járadékból nem tudna megélni. A legfrissebb adatok szerint több százezer nyugdíjas él nyomorban Magyarországon, a nyugdíjasok körében egyre nagyobb a jövedelmi szegénység mértéke. A Fidesz ebben a kérdésben is aljas módon hazudik, hiszen azt állítja, sokkal jobb a nyugdíjasok helyzete. Ez azonban egyszerűen nem igaz.

A relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében 10 százalékra emelkedett 2017-ben a korábbi 9,1 százalékról, míg 2010-ben még csak a nyugdíjasok 4,6 százalékát érintette ez a probléma – derült ki a KSH adataiból.

Korábban kiderült, hogy a majdnem kétmillió nyugdíjas harmadának kevesebb mint 25 ezer forintból kell gazdálkodnia. Ez már a teljes ellátás, vagyis tartalmazza az öregségi nyugdíj mellett folyósított kiegészítéseket is. Ami még ennél is rémisztőbb, hogy 2017-ben közel 5 ezren voltak, akik 10 ezer forintnál is kevesebb állami nyugdíjat kaptak.

A német nyugdíjasok tehát miközben a Balaton-parton sétálgatnak, valamelyik fizetős strandon, ami a Fidesz holdudvarához került, a magyar nyugdíjas szedheti utánuk a szemetet. Munkavállalás nélkül ugyanis egészen egyszerűen nem tud megélni az, akinek a nyugdíja nem éri el a létminimum töredékét sem.

A legborzasztóbb az egészben, hogy a kormány mindezt megpróbálja úgy beállítani, mint valami nagy segítséget, holott nem történik más, mint hogy az illetékesek kitárták karjaikat és azt mondták: menjetek vissza dolgozni!

Köszönjük szépen! Reméljük, ők is olyan helyzetben lesznek majd nyugdíjasként, hogy életük hátralévő részében is dolgozniuk kell!

loading...