Döbbenetes nyílt levelet írt az államtitkárnak egy tanár, aki csak a pénzért ment el tanítani

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az info@ellenszel.hu postafiókba érkezett az alábbi levél egy középiskolai tanártól, aki azt kérte, névtelenül tegyem közzé a nyílt levelét, amit annak apropóján írt, hogy Bódis József oktatási államtitkár többek paradigmaváltást sürgetett az oktatásban – mint mondta, ennek a kulcsa az, ha olyanok választják a tanári hivatást, akik „nemcsak kereseti lehetőségnek tekintik a pedagógusi pályát”.

„Kedves Richárd, megköszönöm, ha lehozod, de név nélkül, kérlek!

Tisztelt Bódis József!

A harmincas éveimben járó, de már néhány osztályt elballagtató pedagógus vagyok. Szeretnék Önnek mesélni egy kicsit a mesés életemről, amit a pedagógus-pálya biztosít számomra.

Jelenleg egy másfél szobás, téglaépítésű, vidéki lakásban élek egy megyeszékhelyen. Agglegény vagyok, így az életem még varázslatosabb, hiszen gyermekem még nincs, a párom nem kell ide-oda vinni, én magam pedig az otthonülős kategóriába sorolom magam, (már amikor hazaesek a suliból). Ennek több oka van.

  • Az egyik, hogy mire megírom a tanulókról a kötelező feljelentéseket az igazolatlan óráik után, és mire kijavítom a dolgozatokat, elkészítem a szakmámtól teljesen idegen adminisztrációs munkákat, már annyi idő van, hogy örülök, ha vacsorát tudok enni.
  • A másik ok, hogy bár nekem is vannak barátaim, ritkán adatik meg a lehetőség, hogy elmenjünk szórakozni ebből a mesés fizetésből, amiért ugye választottam a tanári pályát.

Már annak örülök, hogy egyáltalán azt megtehetem 30 év feletti létemre, hogy ne a szüleimmel éljek!

192 ezer forint a nettó fizetésem. Ebből 90 ezer + rezsi az albérleti költségem. Rezsivel 110-113 ezer forintot szoktam fizetni fogyasztástól függően. Van egy áruhitelem a laptopomra és egy részletfizetésem a telefonomra. A kettő együtt 14 ezer forint. 5600Ft-ba kerül a havi bérlet, amit nem támogat az iskola. Kerekítve 60 ezer forintom marad meg a hónapban. Ez annyit tesz, hogy napi 2 ezer forintot költhetek ételre, tisztító- és kozmetikai szerekre, szórakozásra és élvezeti cikkekre.

Ha Önnek ezek után van képe azt mondani, hogy a pénzért választottam a tanári pályát, kérem, próbálja ki Ön is, hogy ebből a varázslatos fizetésből él egy hónapig!

Üdvözlettel,

Egy tanár, aki csak a pénzért csinálja

loading...