Itt vannak az okok – ezért égett le Gyurcsány Ferencék irodája

Kép forrása: MTI

Mindenekelőtt a magam és az Ellenszel.hu nevében szeretném őszinte sajnálatomat és együttérzésemet kifejezni a Demokratikus Koalícióval, annak politikusaival, apparátusával és szimpatizánsaival szemben! Egy demokratikus országban, ahol a regnáló hatalom némely autoriter rendszert is megcsúfoló eszközökkel kormányoz, mindannyiunk számára veszteség, ha egy ellenzéki párt ilyesféle kárt szenved.

Másfelől, mindenki az okokra kíváncsi, ezért nem is szaporítom tovább a szót, hiszen már a hivatalos közlések előtt kitalálták egyesek, hogy miért is égtek el az irodák.

A Fidesz-hívők véleménye:

A fideszes csoportokban olyan elméletekről olvastam, miszerint Gyurcsány Ferenc fülest kaphatott, hogy hamarosan az Állami Számvevőszék vagy a rendőrség nyomozni kezd a simlis ügyeik után, ezért nemes egyszerűséggel magára gyújtotta a teljes irodát. A biztosító úgy is fizet, ezért a DK-nak ez nem is akkora veszteség, Gyurcsány pedig mint mindig, most is megússza majd. Ahogy Lendvai Ildikó is fogalmazott a posztjában:

„És közben kiváncsi vagyok, hány óra kell ahhoz a Fidesznek, hogy előbb-utóbb hangoztatni kezdjék: természetesen ebben is „Gyurcsány a hibás”.

Megnyugtatom Lendvai Ildikót, hogy nem volt szükség órákra ehhez…

A „mindenért a Fidesz a hibás, még a petúnia elhervadásáért is” típusú fanatikusok így gondolják:

Szinte már-már vetekednek az „épp most jelentette fel a DK a Fideszt, véletlen lenne ez a tűz?” jellegű kiírások némely közismert konspirációs teóriával, vagyis az alaptalan összeesküvés-elméletekkel. Kár tagadni, mindenkinek eszébe jutott, hogy furcsa, hogy épp a DK irodái égtek le, de mindenféle előzetes vizsgálati eredmény nélkül bejelenteni, hogy ez bizony a Fidesz műve, legalább akkora felelőtlenség, mint amikor a narancssárga-hajú fideszes nénik kenik mindezt Gyurcsányra lángosfoltos kabátban ezt jelenleg is valamelyik vásárcsarnokban.

Valaki, akit a Fidesz-propaganda megbolondított, önszorgalomból gyújtogatott:

Ilyen is lehetséges, ne zárjuk ki annak lehetőségét, hogy a Stop, Soros! Mindenért Gyurcsány a hibás jellegű népbutítás egy mentálisan gyenge emberhez is elért, aki aztán cselekedett a Fidesz megbízása vagy közbenjárása nélkül. Nem tudhatjuk, hogy ez történt-e, most csupán felsoroljuk a lehetséges okokat.

Véletlenül okozták a tüzet, óvatlanságból, de tettüket nem merték felvállalni:

Láttunk már ahhoz hasonlót, hogy fiatalok játszottak a tűzzel, de az olyannyira elszabadult, hogy egyszerűen megijedtek, és elfutottak. Nem a legvalószínűbb forgatókönyv, de nem zárhatjuk ki, ha nem akarunk elfogultak lenni.

Valamiféle baleset történt:

Gázrobbanás, elektromos szerkezet meghibásodása és számtalan más eshetőség okozhat tüzet spontán is. Az efféle vis maiorok, akár hisszük, akár nem, a pártirodákat sem kerülik el, és akármennyire is próbálunk egyből arra mutogatni, akiből ezt a legjobban kinézzük, még egyáltalán nem biztos, hogy valóban így is történt.

A Demokratikus Koalíció remélhetőleg mihamarabb folytathatja a munkáját, bár tény, hogy ez a tűz nemcsak anyagi, hanem eszmei értékeket is felemésztett, amelyek pótolhatatlanok, hiába fizeti ki a kárt a biztosító, hiába kezdenek el kalapozni a DK-szimpatizánsok, nagyon sok dokumentum, adat, számla, igazolás nem az interneten van, hanem a számítógépekben és a dossziékban volt.

Arra biztatok mindenkit, hogy a hivatalos vizsgálat lezártáig tartózkodjon az összeesküvés-elméletek gyártásától, hiszen fentebb láthatjuk, hogy mennyiféle ok vezethetett el az irodák megsemmisüléséig. Ha pedig a tűzoltóság netalántán azzal az elmélettel áll elő, hogy nem történt gyújtogatás, akkor ne essünk abba a hibába, hogy kikiáltsuk: „ezt is eltusolják!” 

Miért ne tegyük?

Mert már nem bízunk az ügyészben, mert nem emel vádat az ellen, aki megérdemli, de bekasztlizza azt, aki ártatlan.

Mert már nem bízunk a rendőrben, mert nem nyomozza ki az Elios-botrányt, meg sem nézi a bizonyítékokat, segít a kilakoltatásokban, a hajléktalanok vegzálásában.

Mert már nem bízunk az ÁSZ-ban, az adóhatóságban, hiszen vannak dolgok, amelyek vizsgálati előnyt élveznek és vannak, amelyek nem.

Mert már nem bízunk a tűzoltóban sem, aki életeket ment, tüzek eredetét vizsgálja meg.

De mi lesz így velünk? Hiszen mi vagyunk az ügyész, mi vagyunk a rendőr, mi vagyunk az ÁSZ, a NAV, mi vagyunk a tűzoltó is, aki a tüzet oltotta és az a tűzoltó is, aki majd elmondja, hogy azt mi okozta. A felsoroltak nem valamiféle külső erők, hanem mi, magyarok vagyunk.

Meddig engedjük még, hogy a Fidesz erősítse bennünk ezt a végletekig fajuló széthúzást?

Jabronka Richárd

 

loading...