Kiszivárgott Ungár Péter belső levele – ez sok mindent megmagyaráz

Az ATV.hu-hoz jutott el az a levél, amit Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő írt párttársaihoz. A dokumentumból sok minden kiderül a megosztó politikus látásmódjából. Ezeket összegezzük az alábbiakban:

  • Ungár szerint az LMP nagy ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, aki főpolgármester-jelöltként indul.
  • a politikus óvja az LMP-t a „ki utálja jobban Orbán Viktort” versenytől, szerinte az ellenzéki oldalon a művelet nem az osztás, hanem az összeadás, mert „nem egy a zászló, és nem egy a tábor”.
  • az LMP-s képviselő úgy véli, ha a Fidesszel szembeni ellenzéki politika ma csak egyféle stratégiát ismer és az ellenzékiség mércéje a hangerő és az agresszív fellépés, akkor a választók jelentős része párt és képviselet nélkül marad.

„Ki utálja jobban Orbán Viktort” verseny?

Szó szerint idézve Ungárt:

„A régi ellenzék és néhány hozzájuk csatlakozó, legfeljebb életkorát tekintve új ellenzéki ott tévednek, hogy azt gondolják: aki már nem kormánypárti, az automatikusan ellenzéki szavazó lesz. Ungár Péter szerint ez az a tévedés, aminek az ára a harmadik kétharmad volt idén tavasszal. Semmi értelme azon versenyezni, hogy kinek mekkora szelet jut az elkötelezett 1,5 milliós ellenzéki szavazótáborból. A művelet, amire szükségünk van nem az osztás, hanem az összeadás – konstatálja levelében, és óvja LMP-társait az „ellenzéki véleménybuboréktól”, ahol egyre radikálisabb a hangnem és egyre kisebb a tere a józan érvelésnek. Ne tévesszen meg senkit, hogy a médiában, a fórumokon ők a leghangosabbak. Ez nem az erő, hanem a tehetetlenség hangja. Az LMP akkor volt sikeres, amikor ezeknek a hangoknak ellen tudott állni, és ezt a képességet veszítjük el rohamos ütemben – figyelmeztetett.

„Sőt, mára ott tartunk, hogy az egykor külső támadások, már belső támadások. Többet árulózzuk mi egymást, mint ők minket. A saját folyamatos moralizálásunk paródiájává váltunk, leginkább akkor, amikor fontosabbnak tartottuk saját igazunk és felsőbbrendűségünk belső bizonyítását, mint a ránk szavazó több mint 400 ember képviseletét. Nem megvédtük azokat az embereket, akik vállalták a a párt képviseletének felelősségét, hanem részt vettünk és részt veszünk a levadászásukban: ennél nagyobb hibát egy párt nem követhet el. Ezzel pedig tálcán kínáltuk magunkat áldozatnak a régi ellenzék túléléséhez, semmibe véve ezzel mindent, amiért létrejöttünk”

Ezúttal is a mérsékelt hang és az alternatív elképzelések mellett érvel, azok után is, hogy április 8-a után az LMP-re zúdult – megfogalmazása szerint – az ellenzéki pártok és sajtó csalódottsága, ők maguk pedig etikai bizottságosdi közreműködésével odaálltak áldozatnak – írja. Ungár Péter ugyanakkor nem veti el a radikális hangot sem, mint írja a kormányváltáshoz az erre reagáló szavazókra is szükség van.

Ungár Péter centrális erőtérrel szembeni hadviselésének a kulcsa, ami elvezethet szerinte a Fidesz ellenzék általi legyőzéséhez: mivel a Fidesz tábora egy koalíció, akkor tudnak győzni, ha sokszínűbb és szélesebb koalíciót építenek.

„És ezt úgy tudjuk elérni, hogy elérjük a részeit a Fidesz koalíciójának is”. Azaz, nem lehet mindig csak frontálisan nekifeszülni a kormánypártnak és elbizonytalanodó támogatóinak! – írja. „Aki szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz mellé álltunk, az semmit nem ért a politikából, és semmit sem ért Magyarországból” – nyugtatja levelében párttársait.

Az MSZP-vel egyaránt koordinálna, de az „Orbán, takarodj!” nem elég vonzó

„Legyen koordináció, ha annak tényleges, kézzelfogható eredménye van. De a politikánk nem szólhat csak erről, mert rengeteg olyan szavazó van, aki ennél jóval többet vár el a politikától. Ugyanúgy, ahogy nevetséges az, ha egy párt identitása az összefogás-összefogás kiabálása és nincs más politikai mondanivalója. De ugyanolyan nevetséges az is, ha egy pártnak az a politikai mondanivalója, hogy nincs összefogás és ebből vezet le minden erkölcsi és politikai állítást” – ennél többre van szükség – állítja.

A „többön” Ungár Péter arra a választói igényre gondol, hogy legyenek olyanok az ellenzéki pártok, hogy adott esetben rájuk lehessen bízni az ország kormányzását. „Már attól is többek lennénk, ha többféle hangot, többféle stílust, többféle alternatívát lennénk képesek felmutatni. Az Orbán takarodj! nem elég vonzó” – írja.

„Nálunk érvényesül a liberális, a baloldali és a konzervatív hagyomány is”, ma olyan értékeket kell összeegyeztetnünk, amelyeket korábban ellentétesnek kiáltottak ki. Mi olyan ügyekről is beszélhetünk, amire más ellenzéki pártok alkalmatlanok. Az LMP-ben például mindig is voltak jobboldaliak – ismeri el.

Aztán el is magyarázza: jobboldaliság alatt nem antiliberális fordulatot vagy gazdaságpolitikai jobboldaliságot ért, az LMP nem lesz támogatója a csak profitban gondolkodó globális neoliberalizmusnak (ellentétben például a Fidesszel – konstatálja). Jobboldaliak a nemzeti érdekek képviseletében, a helyi közösségek, határon túli magyar közösségek megőrzésének a kérdésében, „mert amit örököltünk, nem oldhatjuk fel veszteség nélkül egy arctalan globális masszában” – fogalmaz levelében.

A levélből az is kiderül, hogy több együttműködési területen képzel el kooperációt a Jobbikkal, Abban a pillanatban, hogy az LMP és a Jobbik közösen lépnek fel olyan értékekért, amelyeket egyébként is kezdettől fogva oszt a két párt,

nem az a kérdés, hogy ezzel a Fideszhez közeledünk-e, hanem az, hogy Orbán Viktor kormánya meg tud-e felelni annak a mércének, amit a két párt által teremtett közös erőtér mutat fel”.

„Ha végre nem az ellenzékiség mértéke, hanem a választói akarat és az ország érdeke lenne a mércénk, akkor világos lenne a különbség azoknak a választóknak is, akik sosem csalódnak annyira Orbán Viktorban, hogy Gyurcsány Ferencig fussanak. Így végre nekik is lenne erős képviseletük, a pragmatikus megfontolásokon alapuló ellenzéki mozgások pedig valóban lehetővé tennék a kormányváltást. Mindeközben pedig mi is megőriznénk magunkból azt, amit fontosnak tartunk” – összegzi véleményét Ungár.

Végezetül egy aktualitásra is felhívja a figyelmet:

Ungár Péter szerint már Puzsér első megnyilatkozásaiból is látható, hogy az LMP-nek semmit sem kellene feladnia elveiből. „Az elképzeléseink összeilleszthetők, és az is jól látszik, hogy olyan jelöltről van szó, aki jól illeszkedik az LMP azon törekvéséhez, hogy keresztbe vágja a magyar politika meggyökeresedett és káros erővonalait” – írja levelében. Meglátása szerint ez egy olyan lehetőség, amikor nemcsak a budapestieknek segíthetnek, amikor nem csak elindulnak a főpolgármesteri posztért folyó versenyben, de meg is határozhatják azt. S ezzel esélyt, lehetőséget és eszközt kapnak ahhoz, hogy felrázzák a magyar politikát. „Biztos vagyok benne, hogy az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé és nem dolgozik a lehető legnagyobb energiabefektetéssel az ő főpolgármesterségéért” – zárul a politikus belső levele.

loading...