Leseggfejezte Ágoston László a horvát focistát, amiért nem tagadta meg a hitét

Kép forrása: Ágoston László Facebook-oldala

Ágoston László művész az alábbi kiírást tette közzé a Facebook-oldalán:

A kiírás alatt számos kommentár született arról, hogy vajon igaza van-e abban Ágoston Lászlónak, hogy Josip Brekalo egy seggfej, amiért nem volt hajlandó felvenni a szivárványos karszalagot.

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést több oldalról:

Két értékrend csap össze a focista döntésének körülményeiben. Az egyik az LMBTQ-közösség elfogadását, jogait tiszteletben tartó és a szabad szerelmet szimbolizáló szivárványszín karszalag, amelyet a focisták önként vettek fel, hogy ők maguk is kiálljanak a homoszexualitás elfogadása mellett.

A másik értékrend az egyén hitének tiszteletben tartása és az ehhez fűződő szabadságjogok. Josip Brekalo tett-e homofób, transzfób kijelentést az ügy kapcsán? A horvát focista így nyilatkozott Goal.hr nevű horvát sportlapnak:

„Keresztény vagyok, vitának ebben nincs helye. Így nevelkedtem, nincs problémám a homoszexuálisokkal, ha ők úgy akarnak élni, ahogy, akkor lelkük rajta, azonban én ezt nem fogom támogatni. Nem akarok egy olyan szimbólumot hordani, ami nem egyezik a nézeteimmel”

Ez a kijelentés a legnagyobb kritikai szemlélettel nézve sem mondható homofóbnak. Egy egyéni véleményt tükröz a hit szabadságára hivatkozva, amely másokat nem bánt, csupán úgy fogalmaz, hogy a vele ellentétes nézetek propagálásával összeegyeztethetetlen a világnézet, amit vall.

Ágoston László szerint ezzel szemben az igazság az, hogy Jézus soha nem utasította híveit az elutasításra, ezért is „seggfejség” Brekalo döntése.

A kérdés morális, hiszen nem tényszerűen eldönthető, kinek van igaza. Vajon az egyéni hit szabadsága (amely lehet ortodoxabb annál a keresztényi világképnél, amit Ágoston általánosságban szeretne vonatkoztatni az összes keresztényre) előre valóbb-e annál a kezdeményezésnél, amely egy védett közösség szabadságjogait és társadalmi elfogadottságát kívánja növelni?

A focista egyébként itt látható. (Nem lehetne csodálkozni azon sem, ha nagyon sok meleg fiú ne csalódott volna, amikor megtudta, hogy pont ez a jóképű srác nem veszi fel a szivárványszínű jelképet… de hát ilyen az élet.) 🙂

Forrás: AP

Várjuk a véleményeiteket!

Jabronka Richárd

 

loading...