Tűzvörös szombat: aljasságra készülhet a Fidesz – megmutatjuk

Forrás: MTI

Miközben soha nem látott méretű tüntetés érik szombaton a választási eredmények körüli visszásságok miatt, a Fidesz sem pihen. A propaganda-gyár már Budapest felgyújtásáról beszél, Bayer Zsolt a blogján riogat és acsarkodik habzó szájjal. Úristen, mi lesz itt?

Egy választási eredmény után minden normális helyen megy tovább az élet. A győztes készül a kormányzásra, a vesztes pedig – összeszorított szájjal ugyan, de – megpróbál felkészülni az ellenzéki szerepre. Az átlagember életéből mindenesetre hátrébb vonul a politika, jönnek a békés és dolgos hétköznapok. Ám nem így Magyarországon! Még egy hét sem telt a választások óta és máris

olyan tüntetés érik szombatra, amire a Facebookon GIGAMENNYISÉGŰ, 115.000 jelezte a részvételi szándékát.

Az esemény apropója természetesen nem más, mint ami hetek óta nyugtalanságban tartja a közvélemény jelentős részét: a választás körül felbukkanó furcsaságok, eltűnő-feltűnő számok és a kormányzat agresszív, turbófokozatra kapcsolt civil-ellenes kampánya, na meg természetesen a tegnapi lista-botrány.

A hvg.hu beszámolója szerint ráadásul a folyamatosan duzzadó tömeg jelentős része vidéki, ami azért különösen érdekes, mert pont a vidék szavazatainak megszerzésével lett ismét kétharmada a Fidesznek (ha igazak a választási eredmények). Mindezzel párhuzamosan Berlinben és Londonban szimpátiatüntetést tartanak, de utcára vonulnak Győrben és feltehetően még más itthoni városokban is. A tüntetés főszervezője szerint

„Nincs idő most arról beszélni, mi volt a múlt héten. Elég egyértelműen kezd kirajzolódni a jövő, és mi ebből nem kérünk. Tennünk kell most valamit, mert itt pikkpakk diktatúra lesz. Annak, hogy idáig – az újabb kétharmadig – jutottunk, nemcsak a kormány, hanem az ellenzék és a választópolgárok hibája is. Mi hagytuk, hogy így legyen. Fel kell rázni az embereket, célokat kell kitűzni. Fontos, hogy mi a Fidesz szavazóiért is kimegyünk tüntetni, ők is itt élnek, és hiszem, hogy ők is demokráciát akarnak.”

De nem elégszenek meg ennyivel. A szervezők szerint itt az ideje, hogy az ellenzék teljesen félretegye a pártérdekeket és egységként álljon össze, hiszen mint bevallják

„Egy hete lehet, hogy mi sem tudtunk volna még egy asztalhoz ülni, de ez megváltozott. Látva a kudarcot, amit az ellenzék elkönyvelhetett, lehetséges, hogy félredobják a pártok személyes érdekeiket, és képesek lesznek egységként dolgozni.”

Ugyanakkor ne gondoljuk, hogy a kormány mindeközben tétlenül ül majd, béna kacsaként engedve az ellenzéki követeléseknek. Ha megnézzük az Origo legutolsó néhány címét, pontosan kirajzolódik, merre akarja vinni Orbán Viktor a szombati események magyarázatát:

  • Gulyás Márton behívta a Soros-rohamosztagot: Törni-zúzni akarnak Pesten! Ők gyújtották fel Hamburgot
  • Szélsőbaloldali erőszakhullámra számíthatunk Sorostól Budapesten
  • A Soros-egyetem elismerte, mozgósítanak a hétvégi tüntetésre
  • A Soros-birodalom nem fog belenyugodni a választási eredménybe

Ilyen címekkel már a 70-es években is vérciki lett volna cikkeket írni. Ezek inkább idézik a a vérzivataros ötvenes évek soha vissza nem kívánt hangulatát.

Mindeközben Orbán legvéresszájúbb pincsije, Bayer Zsolt blogján soha nem látott izzó gyűlölettel esett neki a tüntető fiataloknak (és amúgy mindenkinek úgy általában, aki nem ő).

„(…) azt is leszögezhetjük, hogy szintén záros határidőn belül utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent. És dühösek leszünk. Úgyhogy egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, neki mehettek a rendőröknek, megtámadhatjátok az újságírókat – még egy darabig.

Aztán majd nem.

Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”

Hát mi ez, ha nem burkolt fenyegetés? Lehet ezt másképp értelmezni?

Időközben Pikó András, népszerű Klubrádiós műsorvezető és újságíró is megosztotta aggodalmait a legnépszerűbb közösségi oldalon:

„1) Napok óta jönnek hozzám jelzések, információk, amelynek a lényege, hogy magas rangú fideszes potentátok saját körben elismerték a választási csalást. A leírt körülményekből teljesen nyilvánvaló, hogy az elmesélt történetek hamisak – mintha valakik szeretnék újságírókon keresztül is erősíteni a csalásos konteo-t és fenntartani a felháborodott hangulatot. 
2) Vasárnap óta erős a rendőri mozgósítás.
3) Totál bekamerázták a Kossuth teret, ennyire még nem volt erős az ilyen készültség.
4) Tegnap kijött egy óriási felháborodást keltő listázás a civilek ellen – annyira gagyi, kegyeletsértő, hogy nem lehet nem felháborodni. Mintha pont ez lett volna a cél.
5) Ilyen alpári hangulatkeltés folyik a lakájmédiában – hangulatilag készítik elő a közvéleményt arra, hogy a szombati tüntetés balhés lesz.

Szóval úgy tűnik, hogy igény lenne egy jókora balhéra. A választási kampány egyik fő üzenete a soros szervezetek és az ellenzék felforgató tevékenysége, amit viszont eddig nem sikerült demonstrálni. A Fidesz 2015-ben is megjáratta Budapesten a menekülteket, társadalmi tapasztalatot generált, egy ország láthatta és élhette át az élményt, amire 3 év múlva is tudott hivatkozni.

A soros-ellenzék-civil felforgató tevékenységéről is kell tehát hasonló társadalmi tapasztalat – ezt készítik elő a választási csalásos konteók véleményvezérek felé történő megerősítésével, a rendőri készültséggel, a listás provokációval és az ilyen hangulatkeltő cikkekkel.

Óriási a felelőssége a szervezőknek és mindannyiunknak. Nem akarok riogatni, szerintem fontos ez a tüntetés, én a családommal ott leszek, csak már nem bírtam magamban tartani. Ne jöjjön be semmi a fentiekből, az lenne a legjobb.”

Ha megpróbáljuk tehát összekötni a pontokat, kirajzolódni látszik a kép: a kormány úgy próbálja majd elejét venni a tüntetés jelentette kritikának, hogy mindezt idegen hatalmak áskálódásinak, radikális baloldaliak zavargásának és neadjisten’ államellenes cselekedetnek állítsa be. Könnyen elképzelhető ezért, hogy 2018. április 18-a Tűzvörös szombatként vonult majd be a magyar történelembe. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy a Fidesz beépített provokátorokkal kívánja majd manipulálni a tüntetőket. Ezt nem szabad nekik megengedni!

És természetesen megijedni sem szabad. Viszont néhány tanácsot érdemes lehet megfontolni. Ezek segíthetnek, hogy ne csak elkerüljük a bajt, hanem aktívan tegyünk is a megelőzésért!

  • A Facebookon jelezd az ismerőseidnek, hogy a tüntetés mindennél fontosabb, ahogy az is, hogy mindvégig békés maradjon
  • Amikor kint leszel a téren, folyamatosan figyelj a környezetedre!
  • Ha azt látod, hogy valakik erőszakra buzdítanak, jelezd, hogy nem ezért vagyunk itt!
  • Ha azt tapasztalod, hogy nem hallgatnak rád vagy nem mered az esetleges randalírozókat megszólítani, kérj segítséget! Számtalan párt és civil szervezet lesz kint a téren, keresd a zászlójukat!
  • Kamerázz! Ha gyanús tevékenységet észlelsz, vedd fel videóra és indíts Facebook-live adást! A nyilvánosság ereje sokszor megakadályozza a provokatőröket!
  • Soha ne ijedj meg! 🙂
loading...