Az elemzőket is meglepő számok derültek ki: rohamosan hanyatlik a Fidesz

Kép forrása: MTI

Örülhetnek az ellenzéki pártok és az őket támogató választópolgárok, ugyanis a legújabb elemzések szerint a Fidesz erős hanyatlásnak indult.

127 képviselője lehet a Fidesz-KDNP-nek a következő Országgyűlésben a Republikon Intézet mandátumbecslése szerint. Ez kevesebb, mint a kétharmados többséghez szükséges 133 képviselői hely, kevesebb a kormánypárti képviselők jelenlegi, 131-es számánál, és kevesebb, mint amennyi az intézet februári becslésében szerepelt (amely ellenzéki együttműködés nélkül 146, húsz körzetre korlátozódó együttműködés esetén 130 fideszes mandátumot vetített előre).

A Fidesz 127 képviselőjén túl az MSZP-Párbeszéd 26, a Jobbik 22, a DK 16, az LMP 8 mandátumra számíthat. Tehát noha listán a Jobbik a második legerősebb párt, mégis az MSZP-Párbeszédnek lenne a legnagyobb ellenzéki frakciója a – főként a fővárosban megszerzett – választókerületi mandátumok miatt.

Ha a választási kedv növekszik, és a kormányváltó hangulat szele a bizonytalanokat is eléri, az sem kizárt, hogy fordul a kocka, és felbuzdulva a Fidesz népszerűségének csökkenésén, olyanok is leteszik a voksukat az ellenzék mellé, akiket eddig hidegen hagyott a politika, Orbán egyáltalán nem dőlhet hátra, sőt, van oka félni attól, hogy egy hónap múlva már nem ő lesz Magyarország miniszterelnöke.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy magas legyen a részvétel, vagyis a lehető legtöbben menjenek el szavazni.

loading...