Gigasztrájk van készülőben: az utolsó napokban szakadhat Orbánékra az ég

Mikor már azt gondolnánk, Orbán Viktornak elég kényelmesen hátradőlnie a karosszékében és azon vekengenie, hogy egy vagy két cukorral igya-e a reggeli kávéját, váratlan fordulatok sokasága kezdheti ki a kormányfő számításait az utolsó napokban. Gigasztrájk van készülőben.

Tegnap adtunk hírt arról, hogy diákok ezrei készülnek ma az utcára menni. Ám nem csak a fiatalok azok, akik annyira elégedetlenek a kormány teljesítményével, hogy jogos dühüknek engedve az utcára vonulna. Az egészségügyi dolgozókból sokakban hasonló indulatok forrnak, amiért Orbánék csak hitegették őket egy komolyabb béremeléssel. A valóságban szinte semmit sem kaptak, így elkezdték megszervezni az ágazati sztrájkot, mellyel komoly nyomás alá helyezhetik a miniszterelnököt.

A nepszava.hu számolt ma be arról a radikális lépésről és 10 pontos követelés-listáról, melyben

„arra kérik a kormányfőt, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket”

de nem csak úgy hűbelebalázs módjára, hanem úgy, hogy a fizetések arányban legyenek azzal az embert próbáló munkával, amit az ápolóknak és mentősöknek végezniük kell.  Orbánék aljas trükkje ugyanis az volt, hogy a legutóbbi béremelésükkel megemelték az orvosok bérét, de szépen megfeledkeztek az ápolókról és a mentősökről, akik emiatt

„másod-, harmadállásokra kényszerülnek, van aki 24 órát is lehúz egyhuzamban.”

Az egészségügyi dolgozók szakszervezete éppen ezért súlyos, de szükséges, majdhogynem életbevágóan fontos követelést küldött Orbán Viktornak, melyben követelik tőle a 20-80 ezer forintos béremelést. Képviselőjük azt is elmondta, hogy

„február közepéig várnak arra, hogy a kormány lépjen. Ha addig nem történik semmi, megkezdik a sztrájk-tárgyalásokat.”

Ez pedig már elég komoly oldalvágást jelenthet a kormánynak a választások felé közeledve. És hát tegyük fel magunknak a kérdést: miközben másról sem szólnak a hírek, csak arról a mérhetetlenül pazarló és gátlástalanul harácsoló gazdagodásról, amivel Orbán és baráti köre tömi a zsebét, tényleg olyan elképesztő kérés az a 80 ezer forint a tisztességes munkáért cserébe? Miközben naponta úgy röpködnek a milliárdok, hogy már csak a fejünket kapkodjuk, akkor ki az az őrült, aki a túlterhelt ápolók és mentősök állapota miatt veszélyeztetné a betegeket életét?

A válasz tragikus, Orbán Viktor ugyanis pont ilyen ember. Éppen ezért nagyon fontos, hogy támogatásunkról biztosítsuk az önmagukért bátran kiálló egészségügyiseket.

 

loading...